Hlavní obsah

Masivní podmořské výbuchy u Švédska předcházely úniku plynu z Nord Streamu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Švédské a dánské měřicí stanice v pondělí zaznamenaly masivní podmořské výbuchy v místech, kde z plynovodu Nord Stream následně začal unikat plyn. Tedy ve švédských a dánských vodách. S odvoláním na švédské seismologické středisko o tom v úterý informovala agentura Reuters.

Video ukazuje vařící se vodu v moři nad prasklým potrubím Nord Stream.Video: Reuters

 
Článek

Poškození plynovodů Nord stream 1 a Nord Stream 2 v jejich podmořských částech se projevilo v pondělí krátce po sobě prudkým poklesem tlaku v potrubí.

V úterý odborníci informovali o tom, že se s největší pravděpodobností jednalo o sabotáž. Švédsko i Dánsko kvůli únikům svolaly krizové štáby. Sejít by se měly ještě během úterý.

Poškození plynovodů Nord Stream není náhoda, ale útok

Zahraniční

Vyšetřovatelé se vzhledem k načasování, třem zasaženým potrubím a velkým tlakovým ztrátám přiklánějí k verzi, že poškození není náhodné, píše server Der Tageszeitung.

„Nedokážeme si představit scénář, který by nepočítal s cíleným útokem,“ řekl zdroj obeznámený s výsledky šetření spolkových bezpečnostních úřadů a německé vlády. „Všechno mluví proti náhodě,“ dodal zdroj.

Foto: Novinky

Dva úniky zemního plynu z podmořského potrubí Nord Stream 1 nastaly ve švédských a dánských vodách.

Útok na mořském dně je všechno, jen ne jednoduchý, poznamenává server Der Tagesspiegel s odkazem na bezpečnostní zdroje s tím, že jej musely provést speciální jednotky. Například námořní potápěči nebo ponorka, tvrdí zdroje obeznámené s prvními poznatky vyšetřování.

Ukrajinci ukázali prstem na Rusy

Der Tagesspiegel napsal, že se spekuluje o tom, že by za útoky mohly být ukrajinské nebo s Ukrajinou spojené síly. S dočasně vyřazenými plynovody by se plyn do Německa a dalších zemí střední Evropy mohl vést pouze přes plynovod Jamal a ukrajinskou plynovodní síť.

Druhou variantou je, že potrubí mohla být poškozena ze strany Ruska. Vyřazení plynovodů by zvýšilo další nejistotu na trzích a cena plynu by mohla raketově vystřelit. Evropská energetická krize by se tak ještě více prohloubila.

„Únik plynu“ z Nord Streamu 1 není ničím jiným než teroristickým útokem naplánovaným Ruskem jakožto akt agrese vůči EU. Rusko chce destabilizovat ekonomickou situaci v Evropě a vyvolat před zimou paniku. Nejlepší odpovědí a investicí do bezpečnosti jsou tanky pro Ukrajinu,“ napsal na Twitteru poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám