Hlavní obsah

Surovikina zřejmě odsunuli na nevýznamný post

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Generál Sergej Surovikin, který několik měsíců velel ruským jednotkám ve válce na Ukrajině, byl údajně zvolen do čela výboru Rady ministrů Společenství nezávislých států (SNS) pro otázky protivzdušné obrany. Upozornil na to v neděli Institut pro studium války (ISW).

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Sergej Surovikin

Článek

Podle serveru EurAsia Daily byl Surovikin zvolen jednohlasně. Už předtím šéf prezidia organizace Ruských důstojníků Sergej Lipovoj řekl, že nová pozice pro Surovikina, který velel vzdušným silám Ruské federace, je dohodnutá s administrativou prezidenta Vladimira Putina.

Podle serveru Don24 bude Surovikin zaujímat klíčovou pozici v systému protivzdušné obrany zemí SNS, kam patří vedle Ruska a Běloruska ještě Kazachstán, Kyrgyzstán, Tádžikistán a Uzbekistán, ale také Ázerbájdžán a Arménie, které spolu svedly válku.

ISW podotýká, že významnější média o jmenování Surovikina neinformovala. Dodal, že jeho přesun na post, kde nemá žádnou moc, odpovídá postupu Ruska, kdy se neoblíbení velitelé posílají na bezvýznamné posty.

Surovikin byl oficiálně odvolán z postu velitele vzdušně-kosmických sil 23. srpna.

Už předtím se ale neobjevoval na veřejnosti a spekulovalo se, že je vězněn nebo v domácím vězení. Surovikin je podezřelý, že věděl o plánu zesnulého šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina na vojenskou vzpouru.

Generál Surovikin je živý a zdravý v Moskvě, tvrdí novinářka. Ukázala fotku

Válka na Ukrajině

Ruský generál Surovikin je v domácím vězení

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám