Hlavní obsah

Summit se shodl na pomoci Ukrajině, řešil ruská aktiva a ocenil českou iniciativu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Evropská unie je připravena velmi rychle postupovat v otázce možného využití výnosů ze zmrazených ruských aktiv na podporu Ukrajiny, včetně možnosti použít tyto peníze na vojenskou podporu. Novinářům to ve čtvrtek večer po jednání summitu EU řekl šéf vrcholných unijních schůzek Charles Michel.

Foto: Geert Vanden Wijngaert, ČTK/AP

Šéf unijních schůzek Charles Michel (vlevo) a generální tajemník OSN António Guterres

Článek

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová jej na tiskové konferenci doplnila s tím, že první miliardu eur (25,3 miliardy Kč) by země, která se už přes dva roky brání ozbrojené ruské agresi, mohla získat už na počátku července.

„Musíme i nadále podporovat úsilí Ukrajiny v jejím boji. Jsem tedy ráda, že lídři podpořili náš návrh na využití mimořádných výnosů ze zmrazených ruských aktiv. Ukrajina tak získá finance na vojenské vybavení,“ uvedla Ursula von der Leyenová.

Hodnota těchto výnosů by se podle ní měla v letošním roce, ale i v letech následujících pohybovat kolem tří miliard eur (přes 75,5 miliardy Kč) ročně.

Šéfové států a vlád dnes učinili „velmi důležitá rozhodnutí“, řekl Charles Michel právě i s odkazem na využití zmrazených ruských aktiv. „Ukazuje to, že jsme odhodláni poskytnout Ukrajině větší podporu,“ dodal na noční tiskové konferenci.

Summit se ve čtvrtek v Bruselu také shodl, že členské státy EU urychlí a zintenzivní poskytování nezbytné vojenské pomoci Ukrajině. V závěrech rovněž šéfové států a vlád unijních zemí ocenili českou iniciativu na nákup munice pro Ukrajinu.

O tom, že bránící se Ukrajina potřebuje další zbraně, munici a podporu ostatně ve svém videoposelství odpoledne hovořil také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

To nám pomůže, děkuji. Zelenskyj na summitu ocenil českou muniční iniciativu

Evropa

Ukrajina podle EU potřebuje zejména systémy protivzdušné obrany, rakety a munici.

„Evropská rada vítá všechny nedávné iniciativy v tomto ohledu, včetně iniciativy zahájené Českem, která se týká urychleného obstarání munice pro Ukrajinu, což umožní rychlé splnění závazku EU poskytnout Ukrajině milion nábojů dělostřelecké munice,“ stojí v závěrech z jednání.

Šéfové států a vlád dnes debatovali rovněž o možném využití výnosů ze zmrazených ruských aktiv.

Evropská komise ve středu navrhla, aby bylo 90 procent výnosů z ruských aktiv zmrazených v Evropě použito k nákupu zbraní pro Ukrajinu. Zbývajících deset procent by mělo být převedeno do rozpočtu EU a použito na rekonstrukci země.

Evropská rada návrh Evropské komise a unijní diplomacie, včetně možnosti použití na „financování vojenské podpory zhodnotila“, stojí v závěrech dnešní schůzky.

Návrh nyní musí jednomyslně schválit unijní ministři zahraničí. Některé ze zemí měly s využitím peněz na vojenské účely problém, například Maďarsko či Rakousko.

Vzhledem k tomu, že text závěrů z jednání hovoří pouze o „možnosti“ použít je na zbraně, tedy nejde o nic závazného a přesně daného, země s tím nakonec podle informací ČTK neměly problém a příslušný odstavec v dokumentu zůstal.

Dnešní jednání summitu EU skončilo, v pátek by se měli šéfové států a vlád zabývat ještě tématem zemědělství. Konat se bude rovněž i takzvaný eurosummit, kde se sejdou představitelé členských států, které jsou v eurozóně.

Summit EU rozhodl o zahájení přístupových rozhovorů s Bosnou a Hercegovinou

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám