Hlavní obsah

Strůjce pařížských atentátů zradila muslimka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Pět dnů po pařížských atentátech, které si vyžádaly 130 obětí, se francouzské policii podařilo při razii v bytě ve čtvrti Saint Denis zlikvidovat jejich strůjce Abdelhamida Abaaouda. Zasáhla, protože se obávala dalších útoků. Až nyní se ukázalo, že k jeho dopadení přispěla pěstounka jeho sestřenice Hasny Aitboulahcenové, sama muslimka. Sestřenice při razii také zemřela.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Policie v bytě v Saint-Denis, kde se schovávali podezřelí.

Článek

Pařížský prokurátor François Molins ještě v den razie přiznal, že policii do čtvrti Saint Denis dovedla informace klíčového svědka, který pomohl potvrdit, že Abaaoud je ve Francii. Policie ale nikdy neuvedla, kdo to byl, a dále se k otázce svého zdroje už nevyjádřila.

List The Washington Post zjistil, že na policii se obrátila pěstounka Aitboulahcenové, která se dokonce po útocích s Abaaoudem sešla. Americkému deníku žena řekla: „Je důležité, aby svět věděl, že jsem sama muslimka. Pro mě je důležité, aby lidé věděli, že co udělal Abaaoud a další, není to, co učí islám.“ Svou identitu ale čtyřicetiletá žena nezveřejnila, bojí se odvety.

Pěstounka popsala, jak dva dny po útoku Aitboulahcenovou za tmy doprovázela na setkání s Abaaoudem. Šli k jeho úkrytu a do telefonu jim neznámý hlas říkal: „Jděte dopředu. Pokračujte. Zastavte. Už vás může vidět. Přichází.“

Pak se objevil Abaaoud a Aitboulahcenová se mu vrhla do náruče: „Hamide, ty jsi naživu.“

Druhá žena do té chvíle nevěděla, s kým se má Hasna setkat. Když uviděla, o koho jde, byla otřesena. „Viděla jsem ho v televizi,“ řekla poté policii. Abaaoud se objevil na záběrech ze Sýrie, jak řídí náklaďák, který vlekl mrtvá těla zabitých nepřátel.

Tajemná schůzka

Svou pěstounku požádala Aitboulahcenová, aby ji doprovodila, protože dva dny po útoku jí v neděli ve 20.30 někdo volal z neznámého belgického čísla. Volající jí řekl, že se s ní spojil na žádost Abaaouda, který potřebuje pomoci najít úkryt na den nebo dva. Aitboulahcenová jen řekla: „Řekni mi, co mám udělat.“

Foto: Profimedia.cz

Hasna Aitboulahcenová na obrázku v americkém listu The New York Post

O hodinu později už byla v doprovodu pěstounky na tajném místě, kde se Abaaoud vynořil z křoví. Sestřenici řekl, že by jí dal 5000 eur, kdyby mu pomohla najít úkryt a koupila nové šaty a boty pro něj i jeho komplice.

Aitboulahcenová ale dostala vztek a chtěla, aby jí vysvětlil, proč ublížil tolika nevinným. Podle známé jí řekl, že jsme všichni zbloudilé ovce a že chtěl vyhodit do povětří nás všechny. Dodal, že se s ním do Evropy vrátily tucty dalších bojovníků Islámského státu a že to, co se stalo v Paříži, nebude nic proti tomu, co přijde.

Všichni tři pak šli k autu, které řídil manžel pěstounky. Znepokojený Abaaoud sáhl po zbrani, ale pak se uklidnil. Poté, co ujeli 150 metrů, se však rozhodl vystoupit.

Když se vraceli domů, opět zazvonil telefon Aitboulahcenové. „Můžete svému páru vyřídit, že pokud budou mluvit, moji bratři se o něj postarají,“ řekl v něm hlas. Když se výhrůžce smála, manžel pěstounky jí dal facku.

Zrada

Pěstounka vzala Aitboulahcenovou na víno, chtěla „ji opít, aby zavolala policii“. To se ale nepovedlo. Další příbuzní nechtěli nic dělat, protože se báli. „Taky jsem byla vyděšená, myslela jsem si, že kdyby teroristé věděli, že bych vystoupila, zabili by mne,“ dodala žena.

Když ale druhý den Aitboulahcenová na chvíli odešla, zavolala na tísňovou linku. I když volala kolem druhé odpoledne, trvalo to tři hodiny, než se jí ozvala francouzská protiteroristická jednotka SDAT. V jejím sídle strávila většinu pondělního večera, kde popsala setkání s Abaaoudem. Když se vrátila, řekla Aitboulahcenové, že byla na večeři a v kině.

Foto: Handout, Reuters

Nedatovaná fotografie Abdelhamida Abaaouda publikovaná v islamistickém časopise Dabiq

Protiteroristická jednotka už dříve odposlouchávala telefon Aitboulahcenové, ale nevěděla, jak důležitou je osobou. Když se Hasně podařilo najít pro Abaaodua byt ve čtvrti Saint-Denis, byla v okolí rozmístěna vozidla s odposlouchávacími zařízeními.

V úterý večer Aitboulahcenová opustila své pěstouny. Koupila boty a šaty, které Abaaoud chtěl, a nesla mu 750 eur.

Když odcházela, „vypadalo to, jako když nám dává sbohem“, uvedla pěstounka a dodala: „Řekla mi, že mě milovala a že jsem jí byla dobrou matkou a že půjdu do nebe.“

Když se jí zeptala, kde bych ji mohla najít, Aitboulahcenová jí dala adresu bytu v Saint Denis. Akce mohla být spuštěna.

Zásah

Ráno v bytě zasáhla policie. Při zahájení útoku ještě Hasna křičela: „Chci odejít. Mohu jít ven? Nech mě jít.“ Pak ji zabila exploze, když se odpálil Abaaoudův komplic Chakib Akrouh, který se podílel na útocích na restaurace. Abaaouda policie zastřelila v přestřelce.

To, že se Abaaoud obrátil na svou sestřenici, ukazuje, že atentátníci v Paříži neměli plán útěku. Potvrzuje to i jednání Salaha Abdeslama, který se nakonec neodpálil. I on hledal pomoc u příbuzných, ale bratranec mu telefon položil.

Rozhárané dětství

Aitboulahcenová se narodila marockým rodičům, kteří se ale rozvedli, matka ji týrala, tak se o ni postarali pěstouni. V dospělosti vedla divoký život plný alkoholu a drog, uvedla žena, u které bydlela. „Žila se mnou od roku 2011 do roku 2014. S přestávkami. Utekla na dva týdny. Pokaždé znovu a znovu. Brala hodně drog, hlavně kokain, a moc i pila,” uvedla známá.

V roce 2014 ale změnila životní styl, začala nosit nikáb a na Whatsappu začala chatovat s někým v Sýrii. Neřekla, o koho jde, ale zřejmě o bratrance, protože několikrát říkala známým, že si Abaaouda chce vzít, i když nebylo jasné, zda nejde jen o sen.

Abaaoud v Sýrii

Abaaoud odjel do Sýrie s dalšími šesti radikály z Belgie v roce 2013. I když neměl vojenský výcvik, připoutal ale pozornost svými sadistickými sklony. V březnu 2014 dal na Facebook video, kde je vidět v bojích a kde říká: „Čas od času mně dělá radost vidět prýštit krev nevěřících, protože jsme vyrůstali za sledování prolité krve muslimů na celém světě.“

O pár týdnů později se objevilo další video, kde řídil náklaďák vlekoucí zohavená těla nepřátel. Aitboulahcenová byla hrdá, když záběry viděla v televizi, a říkala: „Míním si tohoto muže vzít.“

I když sama plánovala cestu do Sýrie, nikdy ji neuskutečnila, loni strávila jen čtyři měsíce v Maroku, kde měla jiného nápadníka. Do Francie se vrátila v říjnu, kdy Abaaoud už plánoval útoky. V té době ale v kontaktu nebyli.

Reklama

Výběr článků

Načítám