Hlavní obsah

Stříbrné a zlaté pruty. Češi se pokoušeli propašovat milionový poklad

Vídeň

Celníci na rakousko-švýcarském přechodu Feldkirch-Wolfurt se nestačili divit, když zastavili přetížené auto české rodiny a nechali otevřít kufr vozu. Rodina se pokoušela propašovat 665 kilogramů zlata a stříbra, píše server deníku Heute.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ve voze celníci objevili 707 stříbrných prutů o hmotnosti 662 kilogramů. Když zkontrolovali tašku dcery, nalezli 74 zlatých prutů o hmotnosti 3,25 kilogramu. Majitel vozu přitom celníkům tvrdil, že si rodina vybrala v Lichtenštejnsku jen 4000 eur (106 579 korun) a že vlastně míří do Curychu.

Celníci této pohádce nevěřili. Jsou přesvědčeni, že se rodina chtěla dostat se svým pokladem v hodnotě 700 tisíc eur (18,65 milionu korun) do České republiky, aniž by zaplatila dovozní clo ve výši více než 96 700 eur (2,6 milionu eur).

Český pašerák drog bude na Novém Zélandu propuštěn na podmínku

Svět

Na Čechy nyní čeká tučná pokuta, protože celním úřadům je třeba nahlásit zboží v hodnotě nad 10 tisíc eur. V souvislosti s případem cituje deník Heute rakouského ministra financí Gernota Blümela, který vyjádřil hrdost na rakouskou celní správu. „V boji proti praní špinavých peněz a financování terorismu má potírání ilegálních pohybů peněz zásadní význam,“ řekl Blümel.

Reklama

Výběr článků

Načítám