Hlavní obsah

Český pašerák drog bude na Novém Zélandu propuštěn na podmínku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Auckland

Český kickboxer Karel Šroubek, odsouzený na Novém Zélandu za pašování drog, uspěl na pátý pokus se žádostí o podmínečné propuštění. Informoval o tom server The New Zealand Herald, podle něhož Šroubek opustí vězení v září.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Šroubek přijel na Nový Zéland poprvé v roce 2003 se zfalšovaným pasem svého přítele Jána Antolíka. V roce 2011 byl uznán vinným z lhaní imigračním úřadům. Šroubek se však ospravedlňoval tím, že se snažil uniknout zkorumpovaným českým policistům, kteří prý vyhrožovali jeho rodině kvůli tomu, že chtěli ovlivnit jeho výpověď v případě vraždy, jíž byl kickboxer údajně svědkem.

Nový Zéland chce deportovat českého kickboxera, který byl svědkem vraždy

Svět

V červnu 2016 byl Šroubek odsouzen k pěti letům a devíti měsícům vězení za dovoz pěti kilogramů extáze na Nový Zéland.

Čech na Novém Zélandu pašoval pět kilo extáze

Svět

Šroubkův případ se dostal až do nejvyšších pater novozélandské politiky. Někdejší ministr pro přistěhovalectví Iain Lees-Galloway se totiž loni Šroubkovi rozhodl udělit povolení k pobytu, čímž podle novozélandských zákonů přestala platit povinnost Šroubka vyhostit do ČR po skončení jeho trestu. Ministr svůj krok odůvodnil trvajícím nebezpečím, jež kickboxerovi údajně hrozilo po návratu do vlasti.

Ministr svoje rozhodnutí však následně zrušil pod tlakem kritiky a nových zjištění. Najevo totiž vyšlo mimo jiné to, že se Šroubek do ČR již jednou vrátil v roce 2009.

Šroubkův trest skončí na začátku roku 2022, pokud se nic nezmění, měl by být kickboxer po jeho odpykání vyhoštěn do České republiky.

Čecha po odpykání trestu z Nového Zélandu vyhostí, při žádosti o vízum lhal

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám