Hlavní obsah

Střelba z Ukrajiny zasáhla stanoviště na našem území, tvrdí Rusové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Ruská zpravodajská služba FSB v pondělí informovala o zničení stanoviště ruských pohraničníků v Rostovské oblasti asi 150 metrů od hranice s Ukrajinou. Stanoviště bylo zcela zničeno a nikdo nebyl zraněn. Střelba přišla z ukrajinské strany hranice, tvrdí FSB v době, kdy panují obavy z provokací, které mohou rozpoutat otevřenou válku. Kyjev odpovědnost za útok odmítá.

Foto: AP

Ilustrační foto

Článek

„21. února v 9:50 hodin dělostřelecká palba neznámého typu odpálená z ukrajinského území zcela zničila místo působnosti pohraničníků z Federální služby bezpečnosti (FSB) v Rostovské oblasti,” cituje server RT.com z prohlášení ruských zpravodajců.

Rusové ukázali záběry, které podle nich zachycují zničené stanoviště poblíž vesnice Ščirbakovovo.

My to nebyli, ozvali se Ukrajinci

Ukrajinská pohraniční stráž na svých stránkách zveřejnila prohlášení, v němž informaci o útoku na ruské stanoviště označila za provokaci. Střelba podle ní mohla přijít i z území ovládaných proruskými separatisty.

„Rostovská oblast hraničí jak s územím kontrolovaným ukrajinskou vládou v rámci Luhanské oblasti, tak s nekontrolovaným místem ukrajinské hranice o délce více než 400 km. Některé zdroje citované ruskými zdroji přitom upozorňují, že se může jednat o území nacházející se poblíž nekontrolované části hranice na Ukrajině, v Rostovské oblasti,” píše na svém webu ukrajinská pohraniční stráž.

Množící se provokace na hranicích

Ukrajinci i proruští separatisté z Donbasu se v posledních dnech vzájemně obviňují z provokací, které by mohly vyvolat vážnější konflikt na východě Ukrajiny.

Rusové vytvářejí seznamy Ukrajinců, které by odstranili, tvrdí Američané

Zahraniční

Zatímco proruští separatisté mluví o možném postupu sil Kyjeva na území, která nyní ovládají, Ukrajina i Západ varují před možným útokem Ruska. Moskva u ukrajinské hranice soustředila na 150 tisíc vojáků.

Separatisté na východě Ukrajiny podle ukrajinské agentury Unian za poslední den osmdesátkrát ostřelovali ukrajinské pozice a jeden ukrajinský voják přitom utrpěl středně těžká zranění.

Ruští velitelé dostali dle rozvědky USA rozkaz připravit se k útoku na Ukrajinu

Zahraniční

Naproti tomu separatisté v pondělí obvinili druhou stranu z porušování příměří, podle agentury TASS ukrajinská armáda údajně zasáhla i tři obytné domy a dvě školy, zemřeli prý nejméně dva civilisté.

Měsíce rostoucího napětí

Mezi Ruskem a Západem už měsíce roste napětí. Třecí plochou je východ Ukrajiny a předmětem sporu ruské požadavky na nové bezpečnostní záruky stran silového uspořádání v Evropě. Moskva žádá mimo jiné záruku, že NATO nepřibere Ukrajinu a nadto si nárokuje i stažení části vojsk z východního křídla Aliance včetně Česka. Západ to označuje za nepřijatelné. Rusko hromadí vojáky a techniku u hranic s Ukrajinou, že by tam plánovalo invazi, však odmítá.

Příslib alespoň částečného zmírnění napětí přinesl francouzský prezident Emanuel Macron, který v pondělí oznámil, že americký prezident Joe Biden i jeho ruský protějšek Vladimir Putin souhlasí s jednáním o dalším postupu.

Reklama

Výběr článků

Načítám