Hlavní obsah

Střelba na srbsko-maďarské hranici, do EU se pokusilo dostat 60 lidí

Právo, Ivan Vilček (Budapešť)
Aktualizováno

Tři varovné výstřely zazněly v úterý ráno na srbsko-maďarském hraničním přechodu Horgoš-Röszke. Na maďarské území se pokusila dostat asi 60členná skupina ilegálních migrantů, sdělila tamější policie.

Foto: MTI

Poškozený plot na hraničním přechodu Horgoš-Röszke

Článek

Veřejnoprávní televize M1 uvedla, že do Maďarska se pokusili dostat ilegální migranti ve dvou asi třicetičlenných skupinách. „Překonali plot na hranicích a na hraničním přechodu vypálila policie tři varovné výstřely, aby migranty zadržela. Hraniční přechod Horgoš-Röszke je do odvolání uzavřen,“ odvysílala televize M1.

Pokus migrantů o překonání hranice na záběrech odvysílaných televizí Hír

Maďarská policie oznámila, že při incidentu byly zadrženy čtyři osoby. „K incidentu došlo v půl šesté ráno. Hraniční přechod Horgoš-Röszke ještě nebyl v té době otevřený,“ řekla policejní mluvčí Szilvia Szabóová. „Na hraniční přechod dorazily policejní posily, aby zabránily přechodu ilegálních migrantů na maďarské území,“ dodala.

Na hranici se Srbskem objevili dva tunely pro migranty

Evropa

Podle televize M1 zřídila maďarská policie několik kontrolních bodů mezi hranicí a městem Szeged. Televize uvedla, že ze skupiny migrantů mohli tři proniknout na maďarské území a maďarská policie kontroluje vozidla směřující od hranic do vnitrozemí.

Ilegální migranti pochopili, že individuálně nemají šanci hraniční plot mezi Srbskem a Maďarskem překonat, proto se pokoušejí proniknout na území Evropské unie ve větších skupinách, sdělil ve vysílání televize bezpečnostní expert Dániel Deák.

Foto: MTI

Hraniční přechod Horgoš-Röszke byl uzavřen.

Televize uvedla, že v okolí srbského města Subotica se zdržuje asi dvousetčlenná skupina migrantů, která se může pokusit překonat hranice do Maďarska.

V roce 2015 v období vrcholící migrační krize postavilo Maďarsko hraniční plot na hranicích se Srbskem. U hraniční bariéry neustále hlídkují maďarští policisté a vojáci.

ˇ

Reklama

Výběr článků

Načítám