Hlavní obsah

Sto tisíc Rusů podepsalo petici za prověření psychiky poslankyně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Pod petici, požadující prozkoumání duševního zdraví ruské poslankyně Jeleny Mizulinové, se podepsalo již více než 100 000 lidí, a parlament by se jí tedy měl zabývat. Oznámil to zpravodajský server newsru.com.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Poslanci ruské dumy

Článek

Mizulinová si vysloužila kontroverzní pověst svými návrhy proti interrupcím, homosexuálům, adopcím ruských sirotků v cizině či proti náhradnímu mateřství. Přispěla také k zavedení úředního seznamu zakázaných webů. Poslankyně patří k ruským představitelům, na které USA a Evropská unie uvalily po ruské anexi Krymu sankce.

Petici prý zorganizoval jeden bloger, rozhořčený snahami poslankyně zakázat používání sprostých slov na internetu. Nicméně za známku psychických potíží poslankyně petice označila vyjádření Mizulinové, že výrok "gayové jsou taky lidi" by měl být považován za extremistický.

"Jasně vidíme, že člověk, který ve sněmovně řídí výbor pro rodinu, ženy a děti, ignoruje realitu a žije ve svém vymyšleném světě, což se jeví jedním z příznaků schizofrenie," praví se v petici.

Hodně podpisů se podle místních médií sesbíralo v Omsku, za který je Mizulinová poslankyní; pro sibiřské město prý nikdy nic neudělala.

Státní duma, dolní komora ruského parlamentu, je povinna posoudit každou petici, která během roku získá více než 100 000 podpisů. Nicméně v případu petice proti Mizulinové může být podle tisku potíž s tím, že se podpisy nesbíraly přes oficiální web, kde funguje systém ověřování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám