Hlavní obsah

Stávky, dopravní chaos a milion lidí v ulicích. Francie opět protestovala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Totální chaos, tak se dá charakterizovat situace po celé Francii. Do ulic po celé zemi vyšlo v rámci deváté mobilizace proti penzijní reformě podle ministerstva vnitra 1,08 milionu lidí, odbory tvrdí, že jich bylo 3,5 milionu. Odbory svolaly na 28. března další kolo stávek a demonstrací.

Protesty ve FranciiVideo: Reuters

 
Článek

Demonstranti zablokovali pařížské letiště, ochromili železniční dopravu a na některých místech se střetli s policií. V západofrancouzském městě Nantes použila policie proti protestujícím slzný plyn, v Rennes zase vodní děla.

Při zásazích utrpělo zranění 123 policistů a bylo zatčeno 80 lidí.

Po celé zemi se konalo další kolo stávek na protest proti prezidentovi Emmanuelovi Macronovi a jeho velmi nepopulární důchodové reformě, uzavřeny byly některé školy a kvůli stávce popelářů se v ulicích stále hromadí odpadky.

Demonstrace v Lyonu, které se zúčastnilo až 55 tisíc lidí byla poznamenána velkým násilím. Celkem bylo zraněno 58 policistů, devět demonstrantů a jedenáct lidí bylo zatčeno. Protest v Lyonu sice skončil, ale na sociálních sítích kolují výzvy k divoké demonstraci, která by se měla odehrát ještě během večera.

Napjatá situace je i v Lille, kde docházelo k mnoha střetům. Podle místních médií byl zraněn policista.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Protestující v Nantes

Protestující již brzy ráno zablokovali dálnici poblíž Toulouse na jihozápadě země a autobusové depo ve městě Rennes. Zablokovali rovněž letiště Charlese de Gaullea v Paříži a ochromili i provoz rafinerií. Až do pátku zablokovali terminál pro zkapalněný zemní plyn (LNG) v Dunkirku na severu Francie. Vysokorychlostní železniční spoje, regionální vlaky, pařížské metro a veřejná doprava v dalších velkých městech byly rovněž narušeny. Zrušeno bylo asi 30 procent letů z pařížského letiště Orly.

Nedaleko Toulouse blokovaly dopravu hořící barikády na dálnici, kouř stoupal vysoko do oblak. Vlaky nejezdily ani v Marseille. Na severním předměstí Paříže několik desítek odborářů zatarasilo autobusové depo v Pantinu. Asi 200 vozidel tak během ranní dopravní špičky nemohlo vyjet.

Macron ve středu uvedl, že důchodová reforma musí vstoupit v platnost do konce roku. „Nejlepší odpovědí, kterou prezidentovi můžeme dát, je, že miliony lidí budou stávkovat a vyjdou do ulic,“ uvedl Phillippe Martinez, šéf odborového svazu CGT. „Lidé jsou hodně naštvaní, je to výbušná situace,“ dodal.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Lidé se brání slznému plynu v Nantes

V Paříži se ve čtvrtek protestů podle úřadů zúčastnilo 119 tisíc lidí, podle CGT až 800 tisíc. V čele průvodu rychle propukly násilnosti. Menší skupiny anarchistů na pořádkové síly házely dlažební kostky, lahve i pyrotechniku, rozbíjely okna či autobusové zastávky, zapalovaly odpadkové koše a vyplenily restauraci s rychlým občerstvením McDonald's. Policisté museli na rozehnání protestujících použít slzný plyn, zadrželi celkem 26 lidí.

Protesty proti penzijní reformě, která mimo jiné počítá s postupným zvýšením věku odchodu do důchodu ze 62 na 64 let, se konají již od ledna. Důchodová reforma je podle vlády nezbytná, jinak hrozí krach důchodového systému. Kromě zvýšení věku odchodu do důchodu se má zvýšit i počet odpracovaných let nutných pro získání plné výše penze.

Macron tlačí reformu důchodů mimo parlament

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám