Hlavní obsah

Německá ekonomika se nezotavuje tak rychle, jak se očekávalo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá ekonomika se nezotavuje tak rychle, jak se očekávalo, uvedl ve čtvrtek německý výzkumný institut DIW. Očekává proto, že hrubý domácí produkt (HDP) Německa v prvním čtvrtletí klesne o 0,1 procenta, zatímco v posledních třech měsících loňského roku zaznamenala největší evropská ekonomika pokles o 0,3 procenta. To znamená, že pokud se prognóza naplní, ocitne se Německo v recesi. Země je největším obchodním partnerem České republiky.

Foto: Andreas Gebert, Reuters

Montovna karavanů v továrně Knaus Tabbert AG v německém městě Jandelsbrunn.

Článek

„Vzhledem k tomu, že inflace nadále klesá, stane se od druhého čtvrtletí hlavním motorem hospodářského růstu opět soukromá spotřeba,“ uvedl za výzkumný ústav DIW Timm Bönke.

Třebaže se do druhého čtvrtletí očekává návrat k mírnému růstu, německá ekonomika bude v letošním roce stagnovat, očekává DIW. Až dosud počítal s růstem HDP o 0,6 procenta.

DIW je zatím posledním institutem, který zhoršil výhled německé ekonomiky na letošní rok. Ve středu obdobně zhoršil výhled i hospodářský institut Ifo, který v letošním roce očekává růst HDP o 0,2 procenta. Na konci ledna přitom ještě čekal růst o 0,7 procenta. „Jsme o něco pesimističtější než naši kolegové,“ řekl při prezentaci výhledu šéf institutu DIW Marcel Fratzscher.

Na příští rok DIW naopak počítá s růstem ekonomiky o 1,2 procenta. Svůj předchozí odhad upravil o dvě desetiny procentního bodu směrem vzhůru.

Německá centrální banka měla loni ztrátu přes 547 miliard

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám