Hlavní obsah

Stav Tymošenkové se podle obhájců prudce zhoršil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Charkov

Zdravotní stav vězněné vůdkyně ukrajinské opozice Julije Tymošenkové se podle jejího obhájce výrazně zhoršil. Expremiérka, odsouzená k sedmi letům vězení za překročení pravomocí, v pátek odpoledne nereagovala na dotazy a nepoznávala okolí.

Foto: Reuters

Julija Tymošenková v charkovské věznici

Článek

"Myslel jsem, že umírá," řekl novinářům advokát Serhij Vlasenko, který se podle agentury Unian při líčení zuboženého stavu Tymošenkové rozplakal.

Tymošenková si od loňského května z rozhodnutí lékařů odpykává trest v charkovské civilní nemocnici, kde si léčí nemocnou páteř. Počátkem ledna zahájila kampaň občanské neposlušnosti na protest proti svému věznění, které označuje za akt politické msty prezidenta Viktora Janukovyče. Odmítá pobývat ve svém nemocničním pokoji, dny tráví na chodbách a nocuje v umývárně.

Tato situace se podle ukrajinských médií podepsala na její fyzické i duševní kondici. "Ležela na železném kavalci a třásla se, ruce a tvář měla bledé," popisoval svou návštěvu v nemocnici Vlasenko. Dvě minuty podle advokáta Tymošenková nereagovala na dotazy a svého obhájce nepoznávala.

Po lécích se vzpamatovala, tvrdí lékaři

Dočasné zhoršení stavu odsouzené připustili i ukrajinští lékaři. Šéflékař charkovské kliniky Mychaljo Afanasjev agentuře Interfax řekl, že Tymošenková v souladu s léčebnou procedurou dostala uklidňující prostředky a prášky proti bolesti zad, které vyvolávají ospalost a malátnost. Po krátké době se podle Afanasjeva Tymošenková vzpamatovala a její stav je nyní normální.

V Charkově se mezitím konalo další stání okresního soudu, který má projednat údajnou zpronevěru státních prostředků, jíž se měla Tymošenková dopustit v polovině 90. let minulého století. Vůdkyně opozice tehdy podle obžaloby nezákonně převedla na stát dluh ze svého podnikání ve výši půl miliardy dolarů.

Tymošenková se pátečního soudního jednání - stejně jako v předchozích dvanácti případech - nezúčastnila. Soudce Kosťantyn Sadovskyj z tohoto důvodu jednání odročil na 12. února.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám