Hlavní obsah

Stáhněte vojáky z Ukrajiny, vyzval Rusko šéf NATO

Brusel

Generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg po úterní schůzce s šéfem ruské diplomacie Sergejem Lavrovem zdůraznil, že minské dohody o mírovém urovnání ukrajinského konfliktu musí bezezbytku plnit všechny strany. Vyzval také ke stažení všech ruských vojáků z východní Ukrajiny.

Foto: ČTK/AP

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg

Článek

"Je nutné úplné splnění minských dohod (o urovnání ukrajinského konfliktu), a to všemi stranami," apeloval Stoltenberg podle agentury TASS a vyzval Rusko, aby přestalo podporovat proruské separatisty na východě Ukrajiny, jakož i naléhal na "úplné stažení ruských vojsk".

Moskva stále popírá přímé zapojení do konfliktu, který si od loňského dubna vyžádal více než 6200 mrtvých. Současně vztahy mezi Ruskem a Západem se dostaly na nejnižší bod od konce studené války.

Obě strany chtějí zůstat v kontaktu

Lavrov jednal s politickým šéfem Aliance poprvé od únorového setkání na bezpečnostní konferenci v Mnichově. Ačkoliv NATO přerušilo loni kvůli ruskému počínání na Krymu a na Ukrajině spolupráci s Ruskem, zachovalo si politické kontakty s Moskvou i komunikační kanály k ruskému velení. "Umožňuje nám to dosáhnout větší předvídatelnosti a vyhnout se nedorozumění," vysvětlil Stoltenberg.

Obdobně Lavrov ujistil, že se nevyhýbá kontaktům s NATO. "Styky a spolupráce bývaly dosti intenzivní, než je NATO zmrazilo. Poslechneme si, co nám řeknou," poznamenal ještě před schůzkou.

Ruský ministr se v úterý v Bruselu také setkal s šéfkou unijní diplomacie Federicou Mogheriniovou, s níž jednal o krizi s uprchlíky ve Středomoří i o ukrajinské krizi.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: Novinky

.

Foto: China Stringer Network, Reuters

Stavba vyšla v přepočtu na zhruba 70 miliónů korun.

Příští měsíc by summit Evropské unie měl rozhodovat o případném prodloužení sankcí proti Rusku kvůli roli Moskvy v ukrajinské krizi. Očekává se, že sankce zůstanou beze změn.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám