Hlavní obsah

Srbové v Kosovu musí mít víc autonomie, vzkázal do Prištiny americký zmocněnec

Kosovo musí etnickým Srbům na severu poskytnout více autonomie, pokud chce pomýšlet na vstup do NATO a Evropské unie. S nebývale ostrým prohlášením na adresu Prištiny vystoupil ve středu Gabriel Escobar, americký zmocněnec pro západní Balkán.

Foto: Laura Hasani, Reuters

Příslušníci KFOR se při střetech v kosovském Zvečanu octli mezi kosovskou policií a demonstranty, jejichž útokům čelili.

Článek

Připomněl, že jde především o vznik Společenství srbských okresů, kterému se kosovská vláda brání.

„Pokud chce Kosovo směřovat k euroatlantické integraci, bude muset společenství zřídit,“ prohlásil podle agentury Reuters na americké ambasádě v Bělehradě. „Otázkou je, zda se to stane za této (kosovské) vlády, nebo až za příští,“ poznamenal.

Foto: Ognen Teofilovski, Reuters

Italští příslušníci KFOR u zábran před radnicí v kosovském Leposavičii

Vyzval také starosty z řad etnických Albánců, kteří vzešli z voleb, jež kosovští Srbové bojkotovali, aby radnice na severu Kosovo opustili.

Právě jejich nástup do úřadů rozpoutal v severním Kosovu násilnosti, při nichž byly zraněny tři desítky příslušníků mezinárodních jednotek KFOR a pět desítek protestujících Srbů.

Kosovští Srbové do kosovských institucí

„Úkolem Bělehradu naopak bude přesvědčit kosovské Srby, aby se vrátili do kosovských institucí,“ dodal Escobar.

Kosovská prezidentka Vjosa Osmaniová řekla, že je nakloněna možnosti uspořádat nové volby v převážně srbských okresech na severu země. Předpokladem podle ní je, že tento krok podpoří formou petice alespoň 20 procent tamních obyvatel.

Foto: Ognen Teofilovski, Reuters

Polští příslušníci KFOR omotávají žiletkovým drátem zábrany před radnicí v kosovském Zvečanu.

Srbové na severu Kosova opustili instituce země loni v prosinci. Chtějí větší autonomii podle ustanovení dohody z roku 2013 podporované EU, která předpokládala vytvoření Sdružení srbských obcí.

Priština se bojí referenda

Premiér Albin Kurti se ale zdráhá dohodu implementovat, protože se obává, že pokud by Srbové dostali větší autonomii, mohli by uspořádat referendum o připojení k Srbsku.

Bělehrad ztratil kontrolu nad Kosovem v roce 1999, když nálety NATO ukončily ozbrojený konflikt v regionu a přinutily srbské ozbrojené síly, aby se stáhly.

V roce 2008 vyhlásilo Kosovo nezávislost na Srbsku, které ho ale dál považuje za součást svého území. Kosovo za suverénní stát považuje asi polovina států OSN včetně Česka.

Se samostatností Kosova nesouhlasí Rusko a Čína, které mají v RB OSN právo veta. Stejně tak pět členů EU: Španělsko, Rumunsko, Slovensko, Řecko a Kypr.

Německo a Francie vyzvaly k uspořádání nových voleb na severu Kosova

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám