Hlavní obsah

Srbové rozhodují v parlamentních volbách o své budoucnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BĚLEHRAD

V neděli ráno začaly v Srbsku předčasné parlamentní volby. Místní občané v nich rozhodují o dalším směřování země. Na výběr mají mezi nacionalistickými a prozápadními stranami. Výsledek bude mít zásadní význam pro budoucí vývoj v zemi. Výsledek určí, zda bude Srbsko pokračovat směrem k Evropské unii, nebo se tato cesta, nastoupená před osmi lety, zastaví.

Článek

Podle posledních průzkumů jsou favoritem voleb nacionalisté z prorusky orientované Srbské radikální strany a umírněné Demokratické strany Srbska premiéra Vojislava Koštunici. Očekává se jejich těsný souboj s prozápadně zaměřenou koalicí vedenou Demokratickou stranou současného prezidenta Borise Tadiče.

K hlasování je registrováno kolem 6,7 miliónu voličů, včetně srbské menšiny v Kosovu. Kosovo vyhlásilo letos 17. února nezávislost, Bělehrad chce ale podle agentury AFP ukázat, že je stále jeho provincií, a tak vyzval Srby v Kosovu k účasti ve volbách. V srbských enklávách v Kosovu je registrováno kolem 115 000 oprávněných voličů.

Komunální volby v Kosovu bez významu

Současně s parlamentními volbami se konají i volby komunální. Do místních správ ve 22 srbských obcích v Kosovu může zástupce volit i zhruba 86.000 uprchlíků žijících v Srbsku. Hlasy mohou odevzdat ve 157 volebních místnostech po celém Srbsku.

Správa OSN v Kosovu (UNMIK) a kosovské úřady označily iniciativu Bělehradu za nezákonnou a komunální volby za porušení rezoluce OSN 1244. Výsledky voleb proto prý nebudou mít v Kosovu žádný význam.

Volební místnosti v Srbsku se otevřely v sedm hodin ráno a zavřou se v osm večer. Voliči mohou rozhodnout o obsazení 250 míst v srbském parlamentu, o která svede boj 22 politických stran a uskupení s celkem 3137 kandidáty.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám