Hlavní obsah

Squatteři zdemolovali dům za milión liber, ve kterém týdny legálně pobývali

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Po šesti týdnech opustili squatteři luxusní londýnský dům, do kterého vnikli během jeho renovace a úřady jim garantovaly právní pomoc. Majitel tak do své nemovitosti nesměl. V pondělí už byli na základě rozhodnutí soudu vystěhováni. Vlastník ale musí zaplatit tisíce liber za uvedení svého domu do obyvatelného stavu, napsal list Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Squatteři moc charakter domu nectili. Všude se povalovaly nedopalky, láhve od vína i pomalu se kazící ovoce.

Pomalu každá z pěti ložnic potřebuje renovaci. Jedna byla zaplněna nepořádkem do výše kolen, nejhorší byla situace v kuchyni, kde páchla hnijící zelenina a zkyslé mléko.

Absurdní právní bitva

Majitel John Hamilton-Brown sváděl se squattery absurdní právní bitvu. Squatteři z Polska, Francie a Španělska měli proto právo se hájit u soudu, což majiteli vadilo nejvíc.

Squatting je navíc v Británii legální, pokud je nemovitost opuštěná a nezvaní nájemníci se do ní nevloupají násilím. A v tomto případě squatteři totiž vnikli do domu v době, kdy byl prázdný, protože se do něj majitel s manželkou a dvěma dcerami ještě nenastěhoval, chtěl ho renovovat. Dům koupil v prosinci a obsazený byl v únoru. Násilné vniknutí nebylo možné prokázat.

Když Hamilton-Brown žádal squattery, aby odešli, musel na ně mluvit přes dopisní schránku ve dveřích.

Z domu odešli patnáct minut předtím, než jim bylo doručeno soudní rozhodnutí, že dům, který jim nepatří musí, opustit.

"Ještě že zrovna renovujeme"

Když majitel, který provozuje grafické studio, viděl spoušť, řekl: „Nepořádek je skoro takový, jaký jsme čekali. Ještě že aspoň zrovna renovujeme.“

Hamilton-Brown uvedl, že ho vše bude stát několik tisíc liber – úklid i soudní výlohy. Navíc se odkládá doba, než se nastěhuje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám