Hlavní obsah

Bakala pošle miliony na nové médium v Maďarsku. Kritici píší o českém Sorosovi

Právo, Novinky, ivi, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha/Budapešť
Aktualizováno

Maďarský deník Magyar Nemzet označil podnikatele Zdeňka Bakalu za českého George Sorose. Americký miliardář a filantrop využívá své jmění ke snaze ovlivnit společensko-politické dění v mnoha zemích. Deník tak reagoval na záměr jeho mediálního domu Economia darovat 200 tisíc eur (5,4 milionu korun) na start webu telex.hu.

Foto: Petr Horník, Právo

Zdeněk Bakala

Článek

„Nadace Bakaly (a jeho manželky pozn. red.), kterého mnozí označují za českého Sorose, je mnohem menší a zdrženlivější než ta Sorosova. Poskytuje především stipendia pro vysokoškoláky,” konstatoval deník Magyar Nemzet s tím, že není jasné, co si Economia potažmo její majitel Zdeněk Bakala od poskytnutí peněz novinářům slibuje.

Nově vznikající zpravodajský web telex.hu zakládají novináři, kteří v létě podali hromadnou výpověď po odvolání šéfredaktora největšího zpravodajského webu index.hu, jenž byl dosud kritický vůči vládě premiéra Viktora Orbána. Jako důvod uvedli žurnalisté obavy o nezávislost média.

Bakala k trestnímu oznámení: Tvrzení komise k OKD jsou stará a nikdy neobstála

Domácí

Týdeník Respekt, který Economia vlastní, nedávno publikoval rozhovor s Veronikou Munkovou, bývalou zástupkyní šéfredaktora index.hu a nastávající šéfredaktorkou webu telex.hu.

Závazek kvalitní žurnalistiky

Vedení Economie uvedlo, že chce médiu v zemi, kde se premiér Viktor Orbán snaží umlčet kritické hlasy, vyjádřit solidaritu. „Závazek společnosti Telex poskytovat vynikající žurnalistiku, zejména v době, kdy je to nejvíce zapotřebí, v nás silně rezonoval,“ citovala agentura Reuters předsedkyni představenstva společnosti Economia Zuzanu Řezníčkovou.

„V duchu solidarity se představenstvo a majitel mediálního domu rozhodli podpořit projekt Telex darem ve výši 200 tisíc eur na počáteční náklady a na zprovoznění média,“ dodala.

Novinkám Řezníčková sdělila, že Economia peníze pro Maďary nebere jako investici, ale jako dar. „Mediální dům Economia podpořil nový maďarský mediální projekt formou transparentního daru, nikoliv investice. O zachování nezávislosti Telexu nemůže být pochyb,” uvedla.

Bakala prodal nemovitosti v Karlíně

Ekonomika

Bakala se za nitky tahat nebojí

Deník Magyar Nemzet s odvoláním se na agenturu V4NA zmiňuje, že média ovládaná Bakalou v minulosti kritizovala prezidenta Miloše Zemana a samotný podnikatel některé politiky přímo finančně podporoval.

„Bakala měl v roce 2010 darovat politickým stranám ODS, TOP 09 a Věci veřejné 28,5 milionu korun,“ uvedl list. Peníze musí Zdeněk Bakala posílat i přímo do Economie.

Mediální dům, který kromě Respektu vydává také Hospodářské noviny, on-line deník Aktuálně.cz a nesčetně dalších titulů, je totiž v dlouhodobé ztrátě. Výsledkem hospodaření Economie za loňský rok byla ztráta 45 milionů korun, v červených číslech byla firma i předloni.

Na dotaz Novinek proč firma, která je v dlouhodobé ztrátě, vyjadřuje solidaritu s maďarskými žurnalisty odesláním více než pětimilionového daru, společnost nejprve neodpověděla. Teprve po vydání textu zaslala dodatečné prohlášení, že je pro Bakalu v tomto případě důležitější účel než byznysový výsledek.

Reklama

Výběr článků

Načítám