Hlavní obsah

Spojené království stojí za Českem, ujistil Londýn

– Londýn

Po Spojených státech a Lotyšsku se za Českou republiku postavilo také Spojené království. Britské ministerstvo zahraničí v sobotu prostřednictvím tiskové zprávy ujistilo, že Londýn podporuje rozhodnutí české strany vyhostit v reakci na informace o zapojení ruských zpravodajců do výbuchu ve Vrběticích 18 Rusů s diplomatickým krytím.

Foto: Frank Augstein, AP

Ilustrační foto

Článek

„Spojené království vyjadřuje plnou podporu svým českým spojencům, kterým se podařilo odhalit, jak daleko jsou ruští zpravodajci schopni zajít ve snaze řídit škodlivé a nebezpečné operace v Evropě... Rusko musí upustit od takových akcí, které porušují základní zásady mezinárodního práva,“ uvedl britský ministr zahraničí Dominic Raab.

Spojené království tak reaguje na události ze sobotního večera, kdy český premiér Andrej Babiš (ANO) spolu s ministrem vnitra a zahraničí v jedné osobě Janem Hamáčkem (ČSSD) oznámili, že české bezpečnostní složky odhalily zapojení ruských tajných služeb do výbuchu muničního skladu ve Vrběticích z roku 2014.

Podporu Česku v neděli vyjádřil také slovenský ministr zahraničí Ivan Korčok, když odsoudil podvratné aktivity proti bezpečnosti České republiky.

Kroky Česka s vyhoštěním diplomatů podpořily USA a Lotyšsko

Evropa

Hamáček se na základě těchto zjištění rozhodl vyhostit 18 ruských diplomatů, které čeští zpravodajci vyhodnotili jako ruské agenty. Moskva patrně odpoví recipročně.

Zbraně měly putovat na Ukrajinu

Proč měli být Rusové zapojeni do exploze munice ve Vrběticích, není jasné. Spekuluje se ale o tom, že v něm měly být uskladněny zbraně určené pro bojiště na východě Ukrajiny nebo v Sýrii, kde se vojensky angažuje i Ruská federace. Podle informací Novinek šlo o bojiště na Ukrajině a Moskvě šlo o to vývozu zbraní do Donbasu zabránit.

Výbuch měl souviset se zbraněmi pro Ukrajinu, Česko informuje spojence

Domácí

Čeští kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu „v souvislosti s prověřováním okolností závažné trestné činnosti” pátrají po dvou mužích s ruskými pasy, kteří se v době výbuchu ve Vrběticích pohybovali v Praze, Moravskoslezském a Zlínském kraji.

Absurdní, Češi asi chtějí zavřít ambasádu v Moskvě, reagují Rusové

Evropa

Podle fotografií i jmen z pasů hledaných mužů jde o stejné muže, kteří jsou podezřelí z otravy bývalého ruského tajného agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije v britském Salisbury z roku 2018.

Ruští politici v prvních reakcích označili tvrzení českých vládních politiků za absurdní a očekávají odvetné kroky vůči českým diplomatům.

Kvůli výbuchu ve Vrběticích hledá policie dvojici, která měla otrávit Skripala novičokem

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám