Hlavní obsah

Španělští politici se hádají kvůli termínu voleb v době extrémních veder. Pravice vyhlíží vítězství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Předčasné parlamentní volby se ve Španělsku budou konat již tuto neděli a budou horké doslova i přeneseně. Průzkumy favorizují opoziční lidovce, všechno ale může být jinak – kvůli očekávaným extrémním teplotám zřejmě do volebních místností přijde méně lidí, než je obvyklé.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Dosavadního španělského premiéra Pedra Sáncheze dost možná čeká po volbách odchod do opozice

Článek

Předseda španělské Lidové strany (PP) Albert Feijó před několika dny na volebním mítinku v Murcii vzbudil okamžitou kritiku politických oponentů.

„Vyzývám všechny zaměstnance pošty, aby pracovali poctivě, nezávisle na přání svých bossů,“ uvedl Feijó.

Bizarním způsobem připomněl, jak moc ovlivní nadcházející parlamentní volby ve Španělsku počasí.

Španělská vláda prosazuje kvóty pro ženy. I firmám

Zahraniční

Španělé půjdou k urnám již v neděli 23. července, tedy velmi nezvykle uprostřed letní sezony. Datum předčasného hlasování stanovil dosavadní socialistický premiér Pedro Sánchez po sérii porážek své strany v regionálních volbách.

Strana PP jako hlavní soupeř socialistů to označila za schválnost. Sánchez podle nich dobře ví, že (většinou bohatší) voliči lidovců bývají v tu dobu pryč na dovolené a volit pro ně bude technicky obtížnější.

I proto je teď taková pozornost určená na španělskou poštu. Očekává se totiž, že korespondenčního hlasování využije rekordní množství Španělů, snad až 4 miliony lidí.

Korektní vyhodnocení volebních lístků zaslaných poštou bude pro výsledek voleb velmi podstatné.

Situaci ještě víc komplikuje vlna veder, která aktuálně svírají většinu země a do volební neděle podle předpovědi národní meteorologické služby AEMET zřejmě nepoleví.

Na jihu a ve středu Španělska teploty překročí 40 stupňů Celsia, což může část voličů přesvědčit, aby zůstali doma.

Džina z lahve jste vypustili vy

Poslední průzkumy veřejného mínění publikované deníkem El País ukazují, že středopravá PP by mohla ve spojení s krajně pravicovou stranou Vox dosáhnout na parlamentní většinu.

Pro levicové strany je ovšem představa Voxu ve vládě noční můrou a socialisté předem obviňují lidovce z „paktu s ďáblem“.

K neklidu na levé části spektra přispívá i fakt, že spojenectví lidovců a Voxu již funguje v několika oblastech na regionální úrovni.

A to i přesto, že místní šéfové lidovců před hlasováním koalici s Voxem předem vylučovali, aby pak tváří v tvář volební matematice změnili názor.

Pravice ovšem socialistům nezůstává nic dlužna. „Přestaňte nás poučovat, s kým máme a nemáme spolupracovat. Vy sami jste se spojili se separatisty a zrádci,“ vyčetl šéf PP Sánchezovi fakt, že kontroverzní rozhodnutí jeho vlády prominulo zbytek dlouhých trestů vězení katalánským separatistům.

Španělský premiér Sánchez po výprasku v regionech rozpouští parlament a mění termín voleb

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám