Hlavní obsah

Španělé se bojí psa sestry nakažené ebolou, soud ho nařídil utratit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Nepřímou obětí nebezpečného viru eboly ve Španělsku se pravděpodobně stane pes jménem Excalibur. Madridský soud nařídil preventivně utratit zvíře, které patří zdravotní sestře nakažené touto krvácivou horečkou. Důvodem jsou obavy, že se na psa infekce přenesla a ten ji může dál šířit. Přinejmenším podle jedné studie mohou být psi nakaženi ebolou, aniž by se u nich projevily příznaky, uvedla agentura AP.

Foto: Reuters

Sanitka převáží do madridské nemocnice španělskou zdravotní sestru nakaženou virem eboly.

Článek

Není ale zcela jasné, zda nakažení psi mohou nemoc dál přenášet. Jejich moč, sliny a exkrementy virus obsahovat mohou, a tak prý existuje byť i jen teoretická možnost přenosu choroby na člověka. Přes protest majitelů i ochránců zvířat to soud označil za dostatečný důvod k usmrcení psa.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Aktivisti protestovali v Madridu proti utracení psa sestry nakažené ebolouVideo: Reuters

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nakažená španělská ošetřovatelka je podle všeho prvním případem, kdy se přímo na území Evropy nakazil člověk ebolou. Dosud k nákaze docházelo jen v Africe. Výjimkou byl případ Liberijce, u kterého byla ebola potvrzena až po příletu do USA. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Španělská policie prohledávala byt a dům, ve kterém bydlí zdravotní sestra nakažená ebolouVideo: Reuters

Zdravotní sestra patřila ke skupině zhruba třiceti zdravotníků, kteří pečovali o oba španělské duchovní, kteří si onemocnění přivezli ze západní Afriky a ve Španělsku mu podlehli. Na pozorování v nemocnici je od úterý také ošetřovatelčin manžel.  [celá zpráva]

Podle informací WHO dosáhl k 1. říjnu počet obětí eboly v západní Africe 3439 z celkem 7492 zaznamenaných případů nákazy. Ebola se poprvé objevila v březnu v Guineji a od té doby se rozšířila do sousední Libérie a Sierry Leone. Případy se objevily i v Nigérii a Senegalu. Jde o nejhorší epidemii této nemoci od roku 1976, kdy byl virus eboly identifikován.

Ebola je smrtelné virové onemocnění patřící do skupiny krvácivých horeček, kam patří i marburská horečka. Mortalita činí v závislosti na kmeni padesát až devadesát procent. Nejnebezpečnější je Ebola Zaire.
Filovirus eboly byl poprvé zjištěn v roce 1976. Nemoc dostala jméno podle řeky Ebola v Demokratické republice Kongo (tehdejší Zair).
Nemoc se projevuje vysokými horečkami, bolestmi svalů i kloubů a bolestmi břicha. Časté je zvracení a prudké průjmy i krvácení do trávicího traktu a nakonec ze všech tělesných otvorů. Těžce jsou poškozeny vnitřní orgány, zejména játra.
Lék proti nemoci neexistuje, virus nereaguje na léčbu interferonem ani na virostatika. Důležité je zabránit ztrátě tekutin a snižovat krvácivost pomoci koagulantů.
Epidemie byly zaznamenány v Demokratické republice Kongo, v Gabonu, v Súdánu a v Ugandě i v Pobřeží slonoviny a naposled v Guineji.
Virus se přenáší mezi nemocnými při těsném kontaktu, zejména pomocí slin nebo krví.
Předpokládá se, že se lidé nakazí, když pojídají divoká zvířata, která jsou přenašeči viru. Spekuluje se, že rezervoárem mohou být netopýři. Virus se přináší na primáty, nejčastější je u šimpanzů požírajících maso, i na psy, u nichž se nemoc nevyvine, a na prasata, u nichž nemoc propuká. Kromě přenosu blízkým kontaktem se u zvířat nevylučuje ani přenos vzduchem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám