Hlavní obsah

Spadlý most v Janově zrovna opravovali

– Janov
Právo, znk

Na dálničním Morandiho mostě, jehož část se v úterý v italském Janově zhroutila, probíhaly zrovna opravy, napsal ve středu italský tisk. Pád mostu si podle posledních údajů janovské prokuratury vyžádal 42 mrtvých.

Záznam: V Janově pokračují záchranné práce u zříceného dálničního mostuVideo: AP

 
Článek

Podle společnosti Autostrade per l’Italia, která most provozuje, probíhalo zpevňování povrchu pod krytem vozovky a na místě byl mostový jeřáb, upřesnil list Corriere della Sera.

Práce započaly začátkem května a měly skončit za rok. Měla být také zpevněna lana prvního oblouku, stejně jako již bylo učiněno v případě druhého oblouku, opraveny všechny betonové konstrukce a nahrazeny boční bariéry v obou směrech, napsal web Il Fatto Quotidiano.

Foto: Luca Zennaro, ČTK/AP

Kusy spadlého dálničního mostu v Janově

Tato „hloubková rekonstrukce“, jak podotkl Corriere della Sera, měla přijít na více než 20 miliónů eur (přes půl miliardy korun).

„Nemám ale informace, že by most byl nebezpečný a že by bylo třeba jej uzavřít,“ bránil se Giovanni Castellucci, výkonný ředitel Autostrade. „Pád byl pro nás vzhledem k výsledkům kontrol nečekaný a nepředvídaný. Nic tomu nenasvědčovalo,“ dodal Stefano Marigliana, ředitel janovského úseku spravovaného Autostrade.

Foto: Luca Zennaro, ČTK/AP

Zřícená část janovského mostu

O pracích v červenci proběhla diskuse na magistrátu, na níž si vlastníci bytů pod mostem stěžovali na hluk při opravách a na pád materiálu, přiblížil Stefano Bernini, bývalý zástupce janovského starosty, který měl na starosti dopravní agendu města.

Na setkání byli přítomni i dva představitelé Autostrade. „Zeptali jsme se jich: most je tedy bezpečný, nebo ne? Šéf Autostrade nám odpověděl, že nahrazují lana z cementu lany z oceli,“ řekl. Zástupci společnosti podle něj ujistili, že nebezpečí nehrozí, ale na druhé straně chtěli lana nahradit, protože „existovaly pochyby, že už nejsou tak pevná“, dodal.

Janovský most byl zavěšený, ale ne na klasických ocelových lanech, ale na betonových závěsech. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám