Hlavní obsah

Souhrn dění na Ukrajině v neděli odpoledne a v pondělí v noci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Při slavnostním střídání stráží byla na Pražském hradě vyvěšena vlajka Ukrajiny k vyjádření solidarity se zemí, která je už více než deset dnů zmítaná válečným konfliktem s Ruskem.

Článek

5:36 - Luhanskem otřásla v pondělí ráno silná exploze. Ve městě explodoval sklad ropy, který ale už několik let nefunguje, píše ukrajinská agentura Unian.

5:31 - Svein Tore Helsether, šéf Yara International, jednoho z největších producentů hnojiv na světě, předpovídá, že zdražení hnojiv kvůli cenám pohonných hmot není to jediné, co svět čeká. „Situace se mění každou hodinou. Vypadávání dodavatelských řetězců způsobí, že se hnojiva na tuto sezonu nemusí dostat na mnoho míst včas. Půlka světové populace má co do úst díky hnojivům. Úroda některých plodin bez nich klesne o polovinu,“ uvedl Helsether.

5:04 - Jižní Korea pozastaví transakce s ruskou centrální bankou kvůli situaci kolem Ukrajiny, uvedlo v pondělí jihokorejské ministerstvo zahraničí.

3:54 - Ruské jednotky zahájily raketový úder u vesnice Tuzla v Oděské oblasti, tvrdí mluvčí operačního velitelství oblastní vojenské správy v Oděse Serhij Bratčuk. Útok byl podle jeho slov zaměřen na kritickou infrastrukturu.

3:34 - Spojené státy nepředpokládají, že by v tuto chvíli bezprostředně hrozil ruský útok na ukrajinský přístav Oděsa, o kterém se v posledních dnech spekulovalo. Uvedl to vysoký představitel amerického ministerstva obrany.

Rusové verbují syrské bojovníky pro dobývání měst na Ukrajině

Evropa

3:31 - Ukrajina se rozhodla pozastavit vývoz některých zemědělských produktů kvůli obavám z nedostatku potravin v zemi, napsal server kyivindependent.com s dovoláním na ukrajinskou vládu.

3:26 - Mezinárodní skupina hackerů Anonymous informovala na Twitteru, že napadla ruské televizní stanice Rusko 24, Channel One, Moskva 24 a také Russia Today ve Francii.

2:44 - Britská ministryně vnitra Priti Patelová společně se svými protějšky z USA, Kanady, Austrálie a Nového Zélandu vyzvala Interpol a jeho výkonný výbor, aby rozhodl o okamžitém pozastavení přístupu Ruska k jeho systémům. Napsala to na svém twitterovém účtu.

2:27 - Spojené státy nepředpokládají, že by v tuto chvíli bezprostředně hrozil ruský útok na ukrajinský přístav Oděsa, o kterém se v posledních dnech spekulovalo. Uvedl to vysoký představitel amerického ministerstva obrany, kterého dnes citoval zpravodajský server BBC News.

2:03 - Ruský gymnasta Ivan Kuljak se na Světovém poháru v Dauhá postaral o skandál, když veřejně podpořil útok na Ukrajinu. Začala ho kvůli tomu vyšetřovat Mezinárodní gymnastická federace (FIG).

1:17 - Skupina Anonymous se nabourala do ruských streamovacích služeb Wink a Ivi, kde odvysílala záběry z ukrajinských měst, které jsou ostřelovány ruskými jednotkami.

1:06 - V noci na pondělí pokračuje ostřelování ukrajinských měst. Výbuchy jsou hlášeny z Charkova, kde byla poškozena televizní věž. Na sociálních sítích se objevují neověřená videa z ostřelování výškové budovy. V Mariupolu byl zasažen úřad pro lidská práva.

0:48 - Ukrajinské ozbrojené síly podle TV Nexta osvobodily město Čuhujiv v Charkovské oblasti. Podle ukrajinského ministerstva obrany utrpěla ruská strana „těžké ztráty“.

0:32 - Svoje služby v Rusku pozastavuje streamovací služba Netflix, píše server Variety.com.

23:40 - Švýcarský novinář Guillaume Briquet byl podle stanice Hromadske v Nikolajevské oblasti napaden a okraden ruskými vojáky. Na jeho automobil označený nápisem „press“ mělo být vystřeleno a novinář pak měl být okraden o tři tisíce eur, počítač, helmu, osobní věci a natočený materiál.

Stanice dále informovala, že Briquet je nyní v bezpečí ukrajinské nemocnice.

22:58 - Do Izraele přicestovalo zhruba 400 židovských uprchlíků z Ukrajiny, včetně sirotků. Na letišti je přivítal premiér Naftali Bennett, informuje dnes zpravodajský web BBC.

21:41 - Předplatné s prémiovými funkcemi v hudební aplikaci Spotify je v Rusku nedostupné, uvedla na twitterovém účtu TV Nexta.

21:31 - Rusko se chystá odpojit od světového internetu. Podle dokumentu ruského ministerstva pro digitální rozvoj, který zveřejnila na svém twitterovém účtu televize Nexta, mají poskytovatelé internetového připojení v Rusku do 11. března přesunout veškerý obsah do zóny domény .ru a zrušit také veškerý zahraniční hosting webových stránek.

20:59 - Počet lidí, kteří uprchli před ruskými invazními vojsky z Ukrajiny do Polska, dnes večer přesáhl milion, oznámila polská pohraniční stráž.

20:25 - V Rusku byla dočasně pozastavena sociální síť TikTok, informovala agentura Unian.

20:11 - Na sociálních sítích se v neděli objevilo video, na němž ukrajinští vojáci odpalují na ruské tanky protitankové střely.

19:23 - Druhá největší ruská banka VTB se chystá ukončit své aktivity v Evropě poté, co ji tvrdě zasáhly sankce zavedené západními zeměmi kvůli ruskému útoku na Ukrajinu. Informoval o tom list Financial Times. Odchod z Evropy již tento týden oznámila největší ruská banka Sberbank, která působila také v České republice.

18:42 - Ruský prezident Vladimir Putin podle premiéra Petra Fialy nenaplní hrozbu a jaderné zbraně nepoužije. Chce rozdělit demokratické země, které chrání odhodlání použít sílu.

17:23 - Počet uprchlíků z Ukrajiny, kteří přijeli do ČR kvůli ruské invazi, se podle odhadů od pátku zdvojnásobil na 100 000, uvedl ministr vnitra Vít Rakušan.

16:33 - Spojené státy mají důvěryhodné zprávy o záměrných ruských útocích na civilisty na Ukrajině, oznámil americký ministr zahraničí Antony Blinken.

16:18 - Ratingová agentura Moody's zhoršila hodnocení úvěrové spolehlivosti Ruska o další čtyři stupně. Ruský rating se tak dostal na úroveň Ca, což je druhá nejhorší známka v ratingové škále Moody's.

Moody's srazila úvěrový rating Ruska na druhou nejnižší úroveň

Válka na Ukrajině

15:54 - Ruský prezident Vladimir Putin řekl, že za incident v Záporožské jaderné elektrárně nesou odpovědnost ukrajinští radikálové, píše Reuters.

15:50 - V neděli se opět v centru Moskvy shromáždily stovky až tisíce lidí k demonstracím proti válce na Ukrajině.

15:23 - V pražském centru pro ukrajinské uprchlíky bylo od začátku ruské invaze odbaveno přes 10 000 lidí. Dnes ke 12:00 to bylo asi 1200 uprchlíků, řekl primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti).

Svatba v maskáčích. V Kyjevě se stali manželi voják s vojákyní

Válka na Ukrajině

15:21 - Při útoku v ukrajinském Mykolajivu zahynul známý lvovský novinář Viktor Dudar.

15:18 - Ministerstvo obrany ČR eviduje 284 žádostí o zapojení do ukrajinských ozbrojených sil, což je zhruba trojnásobek v porovnání s údajem ze středy.

15:17 - Na Ukrajině od počátku ruské invaze zahynulo 364 civilistů, oznámilo OSN. Podle ukrajinské ombudsmanky si boje vyžádaly životy 38 dětí.

14:56 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj znovu vyzval NATO a Západ, aby uzavřely vzdušný prostor nad Ukrajinou.

Zavřete nebe nad Ukrajinou pro všechny teroristy, vyzývá Zelenskyj

Válka na Ukrajině

14:55 - Kvůli pokračujícímu ruskému ostřelování selhal i druhý pokus evakuovat civilisty z obléhaného ukrajinského města Mariupol, uvedl poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko. O přerušení evakuace informoval i Červený kříž. Právě ten měl pomoci s evakuací a vést konvoj autobusů i aut s civilisty po předem dohodnuté trase do Záporoží. První pokus o evakuaci civilistů z Mariupolu selhal již v sobotu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Lidé utíkají před útokem v Irpini.Video: Reuters

14:19 - Z Ukrajiny by podle odhadů Evropské komise mohlo kvůli ruské invazi zamířit do dalších evropských zemí až osm milionů uprchlíků. Uvedla to místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová. EU cílovým zemím finančně pomůže, uvolňuje zatím 400 milionů eur (zhruba 10,3 miliardy korun). Ukrajinu podle odhadů za deset dní od začátku bojů opustilo přes 1,5 milionu obyvatel.

Putin: Nezastavíme se, dokud Ukrajinci nepřestanou bojovat a nesplní požadavky

Válka na Ukrajině

14:09 - Náměstek běloruského ministra obrany Viktor Gulevič kvůli ruské invazi na Ukrajinu rezignoval. Major Gulevič je zároveň náčelníkem běloruského generálního štábu. Podle něj se členové běloruské vojenské jednotky odmítli podílet na bojích a Bělorusko nebylo schopno sestavit jediný prapor.

Kterak se Váňa s Koljou rozkmotřili. Moskva krmí děti propagandou v kresleném filmu

Válka na Ukrajině

14:03 - K nedělnímu poledni bylo v Praze odbaveno 1170 lidí, ubytování bylo zajištěno pro 112 osob. Na odbavení nyní čeká cca 500 lidí, informovala Novinky mluvčí pražských hasičů Kateřina Suchánská s tím, že celkem pražské Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU) odbavilo 9837 lidí.

13:54 - Ruské střely zničily mezinárodní letiště Harvyshovka u města Vinnycja. Na Twitteru to potvrdil prezident Volodymyr Zelenskyj. Znovu vyzval Západ, aby uzavřel nebe nad Ukrajinou.

13:28 - Rusko zastaví svá vojska na Ukrajině jen v případě, že Ukrajinci přestanou bojovat a splní požadavky Moskvy, řekl Putin podle Kremlu tureckému prezidentovi Erdoganovi.

13:08 - V centru Moskvy pokračují represe vůči účastníkům demonstrace proti válce na Ukrajině. Počet zadržených podle pozorovatelů OVD-Info vzrostl už na tisíc, protesty se konají na výzvu opozičníka Alexandra Navalného v městech po celém Rusku.

13:03 - Do 12. března musí opustit ČR diplomaté, kteří působili na ruských konzulátech v Brně a Karlových Varech. V Otázkách Václava Moravce to řekl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Vypovězení ruského velvyslance podle něj zbývá jako jedna z posledních možností.

12:46 - Podle ukrajinské ombudsmanky Lyudmily Denisovové už bylo během ruské invaze na Ukrajinu zabito 38 dětí, 71 pak utrpělo zranění.

Údaj zahrnuje i ročního chlapce, který zahynul po bombardování Mariupolu.

Ruská „denacifikace“ Ukrajiny v praxi: Při ostřelování Mariupolu zemřel 18měsíční chlapeček

Válka na Ukrajině

12:28 - V Ostravě začíná budování nového krajského asistenčního centra pro uprchlíky z Ukrajiny, otevře se v úterý. Kapacita současného centra nestačí.

12:19 - Ukrajinská armáda se podle prezidenta Zelenského dostala k mapám a nahrávkám, které zabavila ruským zajatcům. Podle Zelenského „plánovali bombardování Oděsy“, uvádí The Kyiv Independent.

12:05 - Neznámý dárce ve Spojených státech věnoval jeden milion dolarů ukrajinské armádě. Server Nexta zveřejnil děkovný dopis ukrajinské velvyslankyně.

12:01 - Nejméně 600 lidí z 21 ruských měst bylo zatčeno za účast na nedělních demonstracích proti válce na Ukrajině, uvádí nezávislá monitorovací skupina OVD-Info. K protestům vyzval uvězněný ruský opozičník Alexandr Navalny, píše BBC.

Souhrn dění na Ukrajině do nedělního poledne

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám