Hlavní obsah

Souhrn dění na Ukrajině do úterního rána

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Starší příspěvky z online reportáže z války na Ukrajině.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Doněčtí separatisté střílejí z tanku u mariupolských železáren Azovstal

Článek

0:24 - Americký prezident Joe Biden řekl představitelům národní bezpečnosti, že úniky informací o sdílení důvěrných poznatků amerických tajných služeb s Ukrajinou musí přestat.

23:21 - Spojené státy na jeden rok odstraní cla na dovoz ukrajinské oceli. Oznámilo to v pondělí americké ministerstvo obchodu.

22:18 - Americký prezident Joe Biden v pondělí podepsal zákon, který umožní urychlit a zjednodušit dodávky zbraní Ukrajině, která se již třetí měsíc brání ruské invazi.

Biden podepsal zákon, jenž umožní rychlejší dodávky zbraní Ukrajině

Zahraniční

21:33 - Ukrajinské úřady zatím nemohou zorganizovat záchranu 11 lidí, kteří jsou od neděle uvězněni v Luhanské oblasti pod troskami rodinného domu ve vesnici Šypylivka.

20:23 - Občan Nizozemska, který bojoval na straně ukrajinských ozbrojených sil, zemřel 4. května na Ukrajině, informoval deník De Telegraaf.

18:57 - Rakety Onyks v oblasti Oděsy zničily šest ukrajinských vrtulníků, uvedlo ruské ministerstvo obrany.

18:21 - Rusko zvýšilo počet nosičů střel s plochou dráhou letu v Černém moři. Nyní jich má sedm. Nosiče mohou vypálit až 50 raket typu Kalibr, napsal server Kyiv Independent s odvoláním na mluvčího ministerstva obrany Oleksandra Motuzjanyka. Na počátku května ukrajinská armáda hlásila tři ruské raketové nosiče a dvě desítky raket.

Rusko má v Černém moři až 50 raket typu Kalibr, tvrdí Ukrajina

Evropa

18:10 - V Sofii se dnes sešlo asi 200 lidí na podporu Ruska, připomínali si 77. výročí konce druhé světové války. Mávali bulharskými a ruskými vlajkami a nesli podobizny svých zesnulých příbuzných. Když se proruský průvod setkal s proukrajinským, vypuklo několik potyček a musela zasahovat policie, informovala agentura AFP.

18:00 - Evropská komise chystá další ústupky u ropného embarga a šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová jede za premiérem Orbánem do Budapešti.

17:15 - Rusko zvýšilo v Černém moři počet nosičů střel s plochou dráhou letu typu Kalibr, jimiž může útočit po celé Ukrajině, upozornil Kyjev.

17:06 - Ukrajina podpořená více než pěti desítkami dalších států požádala o svolání zvláštního zasedání Rady OSN pro lidská práva (UNHRC).

16:15 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval k okamžitému otevření ukrajinských přístavů, které blokují ruská vojska. Upozornil, že současná situace může vyvolat potravinovou krizi ve světě.

15:50 - Náhlé přerušení dodávek ruského zemního plynu by v Německu způsobilo hospodářskou recesi, která by byla srovnatelná s ekonomickými krizemi v letech 2009 a 2020, nebo dokonce ještě horší, vyplývá ze studie německého institutu pro makroekonomickou politiku IMK.

15:45 - Ruští vojáci ostřelovali v pondělí odpoledne město Slovjansk v Doněcké oblasti. Starosta města požádal obyvatele, aby neignorovali letecké poplachy a nezveřejňovali videa a fotografie z ostřelování.

15:40 - Úřad ukrajinské prokurátorky uvedl, že u Makarivu byla nalezena těla tří civilistů. Při obsazování města je prý ruští vojáci střelili do hlavy.

15:30 - Rusko vyhostí polského velvyslance z Moskvy a povolá zpět toho svého z Varšavy. Reaguje tak na pondělní incident, kdy polští demonstranti polili ruského velvyslance červenou barvou při kladení věnce ke hrobům sovětských vojáků na vojenském hřbitově, píše agentura Nexta. Žádné další médium tuto informaci však nepotvrdilo.

15:21 - Ruský prezident Vladimir Putin předvedl v projevu ke Dni Vítězství „lehký záblesk zoufalství,“ řekl britský ministr obrany Ben Wallace s odkazem na Putinovo tvrzení, že NATO plánovalo útok na Rusko.

15:00 - Předseda Evropské rady Charles Michel navštívil ukrajinské přístavní město Oděsa. Dnes ho Rusko několikrát ostřelovalo.

14:39 - Desítky lidí se v Bělehradě zúčastnily proruského průvodu s názvem Nesmrtelný pluk. K vidění byly podobizny ruského prezidenta Vladimira Putina i písmeno Z, symbol ruské invaze na Ukrajinu, informovala agentura Beta.

14:37 - Evropská komise dodá oficiální odpověď na žádost Ukrajiny o vstup do EU v červnu.

14:15 - „Pojďme si to zopakovat. Země NATO neplánovaly útok na Rusko. Ukrajina neplánovala útok na Krym. Ruská armáda umírá, nebrání svoji zemi, naopak se snaží dobýt cizí zemi. Pro tuto válku neexistovaly jiné racionální důvody než zvrácené imperiální ambice Ruské federace,“ napsal na Twitteru vrchní vyjednavač ukrajinské delegace Mychajlo Podoljak.

14:10 - Předseda senátního zahraničního a bezpečnostního výboru Pavel Fischer vyzval vládu, aby co nejrychleji vysvobodila Česko ze závislosti na ruském plynu a ropě.

14:06 - Je zapotřebí vyvinout maximální úsilí, aby se konflikt na Ukrajině nevystupňoval a nezměnil v „nezvladatelnou situaci“, řekl čínský prezident Si Ťin-pching německému kancléři Olafu Scholzovi.

13:53 - Rusko vypálilo na Oděsu čtyři střely s plochou dráhou letu typu Oniks, uvedlo ukrajinské ministerstvo obrany.

13:21 - Ukrajina zatím osela jarními plodinami sedm milionů hektarů, což je o 25 až 30 procent méně než loni, uvedl ukrajinský ministr zemědělství Solskyj.

13:20 - Ruského velvyslance v Polsku Sergeje Andrejeva polili demonstranti proti válce červenou barvou, když se v poledne pokusil položit věnec k pomníku sovětských vojáků ve Varšavě.

13:18 - Sovětský maršál Ivan Koněv už nebude čestným občanem Prahy. Důvodem jsou některé jeho problematické činy, například bombardování Mladé Boleslavi či podíl na potlačení protestů v Maďarsku v roce 1956.

12:03 - V okupovaném Chersonu se lidé shromáždili v centru města a dostali od okupantů sovětské rudé vlajky, se kterými museli pochodovat. Omezené akce ke Dni vítězství se konaly v okupovaném Enerhodaru a bombardovaném Mariupolu.

11:30 - „Tohle není válka dvou armád. Tohle je válka dvou světonázorů,“ řekl v projevu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

11:00 - Ruský vyjednavač Vladimir Medinskij byl dotázán, zda pogratuluje ukrajinské vyjednávací delegaci ke Dni vítězství. Odpověděl: „Až poté, co je porazíme”, informuje agentura Nexta.

10:41 - Rusko ostřelovalo Oděskou oblast z anektovaného Krymu vysoce přesnými raketami, uvedl Unian s odvoláním na místní úřady a vojenské velení.

9:27 - Ruský prezident Vladimir Putin prohlásil, že obrana vlasti je nejposvátnější povinností – a za vlast nyní bojují ruská vojska v Donbasu. Invazi na Ukrajinu označil za jediné správné rozhodnutí.

9:00 - V Moskvě začala vojenská přehlídka k výročí konce druhé světové války.

Záznam: Vojenská přehlídka v MoskvěVideo: Reuters

Vojenská přehlídka v Moskvě: Kde je Gerasimov?

Evropa

8:48 - Ukrajina bojuje za nové vítězství a válku s Ruskem vyhraje, řekl k výročí vítězství ve druhé světové válce ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

8:45 - Ropovod TAL, který zásobuje rafinérie v ČR, Německu či Rakousku, může téměř okamžitě navýšit své dodávky o pět až šest milionů tun ropy ročně.

8:14 - Země Evropské unie by měly zvážit zabavení ruských devizových rezerv a jejich použití na obnovu Ukrajiny, řekl šéf unijní diplomacie Borrell.

7:33 - Generální tajemník OSN António Guterres ostře odsoudil sobotní ruský útok na školu v obci Bilohorivka na Ukrajině. V budově podle ukrajinských úřadů zemřelo na 60 lidí, kteří se zde ukrývali právě před ruským ostřelováním.

7:30 - Prezident Volodymyr Zelenskyj vyznamenal psa Patrona, který pomáhá s vyhledáváním ukrytých min po ruských okupantech. Psího hrdinu také představil kanadskému premiérovi Justinu Trudeauovi, který v neděli navštívil Kyjev.

6:35 - Rusko soustřeďuje své síly a chystá se zaútočit u Izjumu a v Doněcké oblasti, uvedl v pondělí ráno ukrajinský generální štáb. Zatím ale útok od Charkova nezahájilo, přeskupuje tam jednotky a doplňuje jejich zásoby.

Rusové chystají útok ve dvou směrech

Evropa

6:09 - Úřady potvrdily, že do Záporoží dorazilo 173 lidí evakuovaných z oceláren Azovstal v Mariupolu. Vezlo je deset autobusů.

5:25 - Ruský prezident Vladimir Putin dnes v Moskvě přednese u příležitosti 77. výročí porážky nacistického Německa projev. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov minulý týden popřel, že by se prezident chystal 9. května vyhlásit Ukrajině oficiálně válku. Zároveň popřel, že v tento den Rusko vyhlásí všeobecnou mobilizaci.

Ve snaze vyzdvihnout alespoň dílčí úspěchy Ruska na Ukrajině může podle západních expertů šéf Kremlu oznámit úplné ovládnutí města Mariupol nebo učinit kroky pro připojení separatistických regionů na východě Ukrajiny. Mohl by také poukázat na eskalaci konfliktu a zdůraznit potřebu většího nasazení.

Do přehlídky se zapojí i účastníci invaze na Ukrajinu.

5:20 - Bulharsko nepodpoří nový balík sankcí Evropské unie vůči Rusku, pokud nedostane také výjimku na chystané embargo na dovoz ruské ropy, řekl v neděli večer bulharský vicepremiér Asen Vasilev. Na balíku sankcí se velvyslanci zemí EU zatím neshodli.

„Naše pozice je jasná. Pokud bude výjimka pro některé země, chceme ji také. Pokud ji nedostaneme, nepodpoříme sankce,“ řekl Vasilev. O přechodné období na ropné embargo usilují také Česká republika, Maďarsko a Slovensko, jimž Evropská komise výjimku navrhla poskytnout.

Souhrn dění na Ukrajině do nedělní půlnoci

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám