Hlavní obsah

Souhrn dění na Ukrajině do pondělního rána

Foto: Serhii Nuzhnenko, Reuters

Trosky obchodního centra a jeho okolí po nočním bombardování

Článek

ON-LINE: Válka na Ukrajině

Válka na Ukrajině

4:32 - Z chemické továrny na severovýchodě Ukrajiny uniká čpavek. Varoval před tím regionální šéf oblasti Sumy Dmytro Živickij s tím, že únik je v rozsahu až pěti kilometrů kolem chemičky.

3:11 - Americký prezident Joe Biden tento týden navštíví Polsko, aby s jeho prezidentem Andrzejem Dudou projednal humanitární krizi na Ukrajině.

2:32 - O proměně evropské obranné strategie pod vlivem ruské invaze na Ukrajinu budou v pondělí v Bruselu hovořit ministři zahraničí a obrany zemí Evropské unie. Bavit se budou o zvýšení armádních rozpočtů a rozšíření společných nákupů zbraní a vojenského vybavení, stejně jako o možnosti zřídit unijní síly rychlého nasazení. Projednávat budou také návrh na další financování zbraní pro Kyjev z unijních fondů.

1:28 - Ukrajina odmítla ultimátum Ruska, které ji vyzvalo, aby do pondělního rána v obléhaném Mariupolu složila zbraně.

1:15 - Slovinsko vyšle zpět do Kyjeva své diplomaty, uvedl slovinský premiér Janez Janša. Jde podle něj o dobrovolníky. Slovinsko podle Janšy doufá, že se zbytek Evropské unie zachová stejně. „Ukrajina potřebuje přímou diplomatickou pomoc,” uvedl Janša.

23:49 - Při útoku na severovýchod Kyjeva zemřel podle dostupných informací jeden člověk, obchodní centrum je v plamenech.

22:56 - Ukrajinský Mariupol se zařadil mezi města, která zcela zničila válka. Po návratu do vlasti to dnes uvedl řecký generální konzul, píše Reuters.

22:44 - Austrálie daruje Ukrajině 70 tisíc tun uhlí. Informoval o tom ukrajinský státní podnik Energoatom.

21:44 - Z ukrajinských měst se dnes podařilo prostřednictvím humanitárních koridorů evakuovat 7295 lidí. Je to více než v sobotu, kdy bylo evakuovaných 6623.

21:35 - Na sociálních sítích se objevilo video, na němž skupina obyvatel Chersonu zabránila v průjezdu ruským vojenským vozidlům. Auta se otočila a za jásotu přihlížejících odjela opačným směrem.

21:26 - Ukrajinské úřady přislíbily podporu občanům, kteří ubytovali uprchlíky z válečné zóny.

21:24 - Rusko vyzvalo ukrajinské síly bojující v Mariupolu, aby se vzdaly. Těm, kdo složí zbraně, bude zajištěn bezpečný odchod, uvedl ruský generál.

Vzdejte se Mariupolu, vyzvali Rusové. Nepřichází v úvahu, reaguje Ukrajina

Válka na Ukrajině

21:23 - Britský premiér Boris Johnson dnes v telefonátu ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému slíbil, že Británie navýší vojenskou, ekonomickou a diplomatickou pomoc Ukrajině. Předseda britské vlády o tom informoval na svém Twitteru.

Británie navýší vojenskou i ekonomickou pomoc Ukrajině, slíbil Johnson Zelenskému

Válka na Ukrajině

21:14 - Ukrajinská armáda oznámila likvidaci Sergeje Maškina, velitele zpravodajské služby separatistické republiky Donbas.

Zároveň oznámila, že asistent bývalého starosty Chersonu Vladimira Salda, který podporoval ruskou invazi a připravoval okupační správu ve městě, byl zabit ve svém autě.

21:11 - Podle ukrajinských médií se pokusila manželka bývalého poslance Kotvyjského propašovat 28 milionů dolarů (626,5 milionu korun) a 1,3 milionu eur (32 milionů korun) ven z Ukrajiny. Peníze byly objeveny maďarskými pohraničníky a podlehly proclení.

20:31 - Sobotní oznámení ruského ministerstva obrany, že k útoku na podzemní sklad zbraní a munice u Ivano-Frankivsku použilo hypersonickou raketu, vyvolalo oprávněný zájem. Jde o první použití této střely. Experti ovšem upozorňují, že nejde o žádný přelom, ale o test se silným propagačním dopadem. Ani sama střela není nijak převratná.

Vypálení Kinžalu na Ukrajině: hlavně show, test a varování

Evropa

20:16 - Tisíce lidí se v Izraeli shromáždilo na podporu Ukrajiny a vyslechlo projev ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

20:15 - Pro ubytování uprchlíků před válkou na Ukrajině připravuje Liberecký kraj budovu bývalého internátu v Zeyerově ulici v Liberci. Budova je od roku 2017 prázdná a kraj v ní na základě dohody s městem plánuje vybudovat školu pro handicapované.

20:14 - Záchranáři dnes vyjížděli do uprchlického centra v Dobřichovicích u Prahy k většímu výskytu vážnějších respiračních onemocnění, zejména u malých dětí. Lékař na místě ošetřil 15 pacientů z Ukrajiny. Dvě děti a ženu zdravotníci převezli do motolské nemocnice, protože potřebovaly další vyšetření a péči.

U ukrajinských dětí v Dobřichovicích se vyskytla vážnější respirační onemocnění

Domácí

19:37 - Server Nexta zveřejnil fotografii kráteru po bombardování okolí Kyjeva.

18:49 - Všech 64 zaměstnanců odstavené jaderné elektrárny Černobyl, kteří kvůli ruským útokům uvízli na pracovišti, se dostalo ven. Byli nahrazeni 46 dobrovolníky. Elektrárna byla po nějaký čas odstřižena od dodávek elektřiny, která slouží ke chlazení jaderného paliva, a závisela pouze na dieslových agregátech.

Pracovníci Černobylu mohou po třech týdnech elektrárnu opustit

Válka na Ukrajině

18:30 - Ruská novinářka a televizní produkční Marina Ovsjannikovová, která v pondělí s protiválečným transparentem vtrhla do hlavního vysílání ruské státní televize, vyzvala své spoluobčany, aby odsoudili ruskou invazi na Ukrajině. Ovsjannikovová to uvedla v rozhovoru s americkou televizní stanicí ABC News.

"Je to Putinova válka, není to válka ruského lidu," prohlásila novinářka. Rusko se podle ní nyní nachází ve velmi "temném a obtížném období". "Každý, kdo má nějaký názor a chce. aby byl vyslyšen, to ale musí udělat. To je velmi důležité," vyzvala spoluobčany.

17:50 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vystoupil s projevem k izraelskému Knesetu. Izrael zkritizoval za to, že nezavedl vůči Rusku sankce a neposkytl Ukrajině zbraně.

Zelenskyj promluvil ke Knesetu: Můžete vysvětlit, proč stále žádáme o pomoc?

Válka na Ukrajině

16:55 - V arménském Jerevanu proběhla velká demonstrace na podporu Ukrajiny.

16:12 - Francie podle ministerstva financí zmrazila aktiva Ruské centrální banky v hodnotě 22 miliard eur (548 miliard Kč). Zároveň zmrazila 150 miliard eur (3,7 bilionu Kč) z účtů jednotlivých osob s ruským občanstvím stejně jako jejich nemovitosti v hodnotě 500 milionů eur (12,5 miliardy Kč).

Starší zprávy z konfliktu na Ukrajině si přečtěte v souhrnu za poslední den:

Souhrn dění na Ukrajině do nedělního podvečera

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám