Hlavní obsah

V Polsku našli „štěnice“ v místnosti, kde má jednat vláda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Polské bezpečnostní služby objevily odposlouchávací zařízení v místnosti v Katovicích, kde má v úterý proběhnout zasedání vlády, oznámil ráno Jacek Dobrzyňski, mluvčí vládního koordinátora tajných služeb.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Polský premiér Donald Tusk

Článek

Jednání kabinetu premiéra Donalda Tuska se má v úterý od 12:00 konat v Katovicích v prostorách slezského vojvodského úřadu, tedy obdobě českého krajského úřadu.

„Státní ochranná služba ve spolupráci s Úřadem pro vnitřní bezpečnost detekovala a demontovala zařízení, která by mohla být použita k odposlechu v místnosti, kde se v úterý v Katovicích bude konat zasedání Rady ministrů,“ informoval Dobrzyński.

Polské bezpečnostní služby případ nálezu odposlouchávacího zařízení vyšetřují.

Mluvčí slezského vojvodského úřadu v Katowicích Alicja Wasilewska v rozhovoru pro polskou tiskovou agenturu PAP uvedla, že „se našla součást starého zvukového systému, který kdysi nainstaloval zaměstnanec v penzi a sloužil k vnitřnímu ozvučení, takovému, jaké bývá v konferenčních sálech“. „Nevím, kdy se to stalo, ale určitě je to prvek, který už neslouží k žádnému účelu a našlo se to při běžné bezpečnostní kontrole,“ řekla Wasilewska TVN24.

Evropská komise ukončí sankční proces proti Polsku

Evropa

V Katovicích začíná v úterý každoroční Evropský hospodářský kongres, který zahájí premiér Tusk s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou.

Polsko od ruského vpádu na Ukrajinu několikrát informovalo o dopadení lidí pracujících ve prospěch ruských tajných služeb. Polsko patří mezi klíčové spojence Kyjeva, je důležité i pro logistiku dodávek vojenské pomoci na Ukrajinu.

Díky odposlouchávání manželky vydělal na akciích balík. Kromě rozvodu mu hrozí i vězení

Ekonomika
Související témata:

Výběr článků

Načítám