Hlavní obsah

Soud OSN jen částečně vyhověl žádosti Kyjeva o postih Moskvy

Haag
Aktualizováno

Mezinárodní soudní dvůr v Haagu, což je nejvyšší soudní instance Spojených národů, ve středu odmítl žádost Kyjeva na předběžné opatření vůči Rusku za financování terorismu. Toho se podle žalující strany Moskva dopouští podporou separatistů na Donbasu. Předběžné opatření uvalil na Rusko jen kvůli diskriminaci menšin na Krymu, oznámila ruská a ukrajinská média.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Předsedající soudce Ronny Abraham (třetí zpravao)

Článek

Verdikt oznámil předseda soudu Ronny Abraham. Ukrajině částečně vyhověl v otázce diskriminace menšin. „Jak prokázalo svědectví před soudem, některá z nich naplnila kritérium diskriminace, například při výuce ukrajinštiny pro Ukrajince. V tuto chvíli soud dospěl k závěru, že krymští Tataři a etničtí Ukrajinci na Krymu jsou ohrožení,“ řekl Abraham.

Rusko podle verdiktu musí zrušit restrikce na krymské Tatary a umožnit obnovení fungování jejich parlamentu Medžlisu, který byl rozpuštěn v roce 2014. Má se rovněž postarat o to, aby Ukrajinci žijící na poloostrově měli přístup ke vzdělávání v rodném jazyce.

Někteří představitelé tatarské menšiny obviňují ruské úřady, že jim na okupovaném poloostrově upírají základní národní a náboženská práva. Ukrajinci žijící na Krymu si po ruské anexi opakovaně stěžují na jazykovou diskriminaci.

Soud podle agentury Interfax ve zdůvodnění rozsudku uvedl, že předběžná opatření, která vyhlásil na ochranu národnostních menšin na Krymu, nejsou totožná s těmi, která Ukrajina požadovala. Neuspokojil tudíž v tomto bodu plně požadavky Kyjeva.

Ukrajina se domáhá odsouzení Ruska

Ukrajina se v Haagu domáhá odsouzení Ruska za podporu, kterou údajně poskytuje od dubna 2014 proruským radikálům v Donbasu v jejich boji proti centrální vládě v Kyjevě. Do vynesení rozsudku, na které může Kyjev čekat měsíce či roky, žádala ukrajinská vláda tribunál, aby předběžným opatřením tomuto chování Ruska zamezil.

Ve zdůvodnění uvedl, že Ukrajina musí nejprve řádně předložit potřebné důkazy o záměrném ruském vměšování a o účelnosti požadovaného předběžného opatření. Soud vyzval obě strany, aby v Donbasu dodržovaly minská mírová ujednání.

Reklama

Výběr článků

Načítám