Hlavní obsah

Soud Francouzům zakázal chytat ptáky na lepidlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lucemburk

Tradice krutost neomlouvá, rozhodl v minulých dnech Evropský soudní dvůr (ECJ) a nařídil Francii zrušit výjimku pro chytání malých ptáků na lep. Lovci na jihu země využívají drobné pěvce přilepené k větvím jako návnadu. Číhají na větší dravce, které nalákají. Ty pak chytají do klece nebo střelí brokovnicí. ECJ dal za pravdu ochráncům zvířat, podle nichž je taková metoda barbarská.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Evropský soud zakázal lovení ptáků lepidlem Video: Reuters

 
Článek

„Rozhodnutí soudu je velmi zajímavé, protože říká, že tradice již není omluvou. To jsme věděli a tím jsme argumentovali,“ cituje britský deník The Guardian Yvese Verilhaca z francouzské ligy na ochranu ptáků.

Zajímavý je tento rozsudek také proto, že by se stejný princip mohl vztáhnout i na další evropskou regionální tradici – ochránci kritizované býčí zápasy ve Španělsku a Portugalsku. Takzvaná korida je přitom zejména ve Španělsku stále velmi populární a mnohými považována za národní kulturní dědictví.

Tradice býčího festivalu sahá až do středověku, má však mnoho odpůrců

Cestování

Francouzi se přizpůsobí ostatním

Zpět k chytání ptáků na lepidlo – tahle metoda, která se kdysi používala i v českých zemích, je na území Evropské unie zapovězena od roku 1979. Francouzská vláda jí ale výnosem z roku 1989 udělila výjimku s tím, že jde o „selektivní, regulovanou a omezenou formu“. Ochránci se ale obrátili na Evropský soudní dvůr s tím, že jde o „krutý a odporný způsob lovu z minulé éry a Francie by se měla připojit ke dalším zemím Evropské unie, které ho už zapověděly“.

A Evropský soudní dvůr, tedy soudní moc Evropské unie, ve středu rozhodl, že se Francie k ostatním zemím sedmadvacítky přidá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám