Hlavní obsah

Soud demonstrace v saském Heidenau nakonec povolil

Drážďany
Aktualizováno

Drážďanský správní soud zrušil v pátek zákaz demonstrací v saském městě Heidenau, kde odpůrci přijímání běženců minulý týden opakovaně vyvolali nepokoje. Stovky lidí odpoledne navštívily ve městě pouliční festival, který má uprchlíkům ukázat vlídnější tvář Německa.

Foto: Axel Schmidt, Reuters

Pravicoví radikálové házeli na demonstraci v Heidenau lahve.

Článek

Pořadatelé akce uspořádali po běžence koncert, pro děti zábavu, rozdávali jim oblečení, obuv a hračky.

Z bývalé prodejny pro kutily, kde stovky uprchlíků přebývají, většinou vycházejí jen muži. Na pouliční festival přišly i ženy s dětmi. Jedna rodina z Afghánistánu uvedla, že je vděčná za každou pomoc. Odnesla si oblečení a hygienické potřeby. Čtyřletá dívka držela pevně v rukách několik hraček.

"Neměli jsme prakticky nic. Vzali jsme si pár kusů oblečení a hračky pro děti. Je složité jim v těchto podmínkách dělat celý den program," řekl ČTK jeden z členů rodiny. Ta se snaží dostat do Británie, kde má příbuzné.

Akci se přitom neměla konat. Místní úřady ve čtvrtek zakázaly všechna shromáždění od pátku do pondělního rána kvůli přetížení policie. Heidenau bylo minulý týden tři noci po sobě dějištěm pouličních nepokojů. Vypukly po demonstraci proti běžencům, v následujících dnech se ve městě střetli pravicoví radikálové s anarchisty. Při potyčkách byly zraněny tři desítky policistů. Proto místní soud další akce zakázal. [celá zpráva]

Zákaz u soudu napadl jeden ze členů sdružení Dresden Nazifrei (Drážďany bez nacistů), které organizuje pouliční festival. Opatření úřadů však kritizovali i němečtí politici, mimo jiné sociálnědemokratický vicekancléř Sigmar Gabriel nebo předseda opozičních Zelených Cem Özdemir.

Drážďanský soud však rozhodl, že pro takové opatření není důvod, uvedla DPA., i když se ve městě večer má uskutečnit demonstrace proti migrantům.

Osmdesátimiliónové Německo letos očekává až 800 000 žadatelů o azyl, tedy čtyřnásobek proti roku 2014. Bezprecedentní přistěhovalecká vlna vyvolala napětí v německé společnosti. Několik ubytoven pro běžence se stalo terčem žhářských útoků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám