Hlavní obsah

Söder čelí kritice za strmý nárůst výdajů na externí fotografy. Má přitom v úřadu svého

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bavorský premiér Markus Söder se ocitl pod palbou kritiky za explodující výdaje na honoráře externím fotografům. Šestapadesátiletý norimberský patriot je ostře sledovanou osobou nejen jako šéf zemské vlády, ale i jako možný kandidát na funkci německého kancléře, byť takové ambice on sám popírá.

Foto: Hildenbrand Karl-Josef, ČTK

Markus Söder při nedávném setkání s bývalou kancléřkou Angelou Merkelovou (vlevo) a šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou v Bayreuthu

Článek

Podle deníku Münchner Merkur má Söder několikanásobně vyšší náklady na fotografickou prezentaci než jeho předchůdce Horst Seehofer, jenž stál v čele bavorského kabinetu do roku 2018.

Jen loni utratil Söder za snímky 178 618 eur (4,3 mil. Kč), což sice zahrnuje i doplatky asi 60 tisíc eur za předcházející rok, ale i tak zbývá více než desetinásobek sumy, kterou vydal v roce 2017 Seehofer.

V letošním roce, kdy Bavorsko 8. října čekají zemské volby, je u Södera patrný další vzestup výdajů na externí fotografy. Jen za první čtyři měsíce a osm dní roku 2023 se výdaje vyšplhaly na bezmála 76 tisíc eur (1,8 mil. Kč).

Úřad bavorského premiéra přitom už léta zaměstnává jednoho vlastního fotografa, jehož měsíční příjem se pohybuje mezi 3000 a 5600 eury (71 730 až 133 896 Kč).

Sociální demokraté (SPD), kteří jsou v Bavorsku v opozici, vmetli Söderovi, že je mu milejší sebeprezentace než třeba bytová výstavba. Söderova Křesťansko-sociální unie (CSU) to odmítla a poukázala na rostoucí výdaje kancléře Olafa Scholze (SPD) za fotografy, které prý loni dosáhly půl milionu eur (11,6 mil. Kč). Dalších 40 tisíc eur (956 400 Kč) měl utratit Scholz za vizážisty.

O Söderovi se už několik let hovoří jako o možném kandidátovi na funkci spolkového kancléře za konzervativní frakci CDU/CSU. O nominaci usiloval před dvěma lety a média o ní mluví i v souvislosti s parlamentními volbami, které se v Německu uskuteční v roce 2025. Söder odmítá, že by o kandidaturu usiloval, když tvrdí, že „moje místo je v Bavorsku“.

Söder se zřekl kancléřské kandidatury

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám