Hlavní obsah

Söder se zřekl kancléřské kandidatury

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Markus Söder, bavorský ministerský předseda a šéf CSU, se podle vlastního vyjádření rozhodně nechce stát kandidátem křesťanskodemokratického dvojbloku CDU/CSU na kancléře ve volbách do Spolkového sněmu.

Foto: Petr Horník, Právo

Bavorský premiér Markus Söder loni v červenci při setkání s předsedou české vlády Petrem Fialou v Kramářově vile.

Článek

V diskusním pořadu Marka Lanze na televizi ZDF Söder prohlásil: „Pro mě je toto téma vyřízené.“

Na otázku, zda by nabídku ucházet se o kancléřský úřad odmítl, i kdyby oficiálně přišla, Söder odpověděl: „Kromě toho, že nepřijde: nejsem k dispozici.“

Z dnešního pohledu by měl největší šance lídr CDU Friedrich Merz, který je zároveň předsedou parlamentní frakce CDU/CSU ve Spolkovém sněmu, prohlásil Söder s ohledem na kandidaturu. „My spolu opravdu velmi, velmi dobře spolupracujeme. Společně jsme Unii stabilizovali,“ řekl.

Německu hrozí blackout a ministr odstavuje jaderné elektrárny, rozčiluje se Söder

Zahraniční

Jak to bylo v roce 2021

Němci půjdou k urnám, aby rozhodli o složení celostátního parlamentu a tím i vlády, na podzim 2025.

Před volbami v roce 2021 vedl mocenský boj mezi Söderem a tehdejším šéfem CDU Arminem Laschetem o kandidaturu na kancléře téměř k rozpadu CDU/CSU – a nakonec i k tomu, že je nyní kancléřem sociální demokrat Olaf Scholz a u moci tzv. semaforová koalice sociální demokracie, Zelených a liberálů.

Söder tehdy ve všech průzkumech Lascheta suverénně porážel i díky tomu, jak razantně a současně uvážlivě si počínal během pandemie covidu-19, a sondy do voličské přízně mu připisovaly nadějné vyhlídky na kancléřský úřad, avšak stranické špičky ho nenominovaly.

Merz nedávno k otázce případné kandidatury prohlásil, že ho těší, že ho někteří jeho kolegové vidí v roli nejvyššího kandidáta. Rozhodnutí však podle něj padne až koncem léta 2024, tedy zhruba rok před příštími spolkovými volbami.

V průzkumech se CDU/CSU aktuálně pohybuje mezi 27 a 31 procenty – tedy výrazně před SPD s až 21 procenty nebo Zelenými s až 18 procenty. V Bavorsku se bude na podzim volit nový zemský parlament. CSU chce v sobotu zvolit Södera do čela své kandidátky.

Merkelová: Za snahami o diplomatické urovnání konfliktu na Ukrajině si stojím

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám