Hlavní obsah

Snowden vstoupil na území Ruska

– Moskva • Aktualizováno

Bývalý technik amerických tajných služeb Edward Snowden podle svého právníka opustil moskevské letiště, kde strávil pět týdnů. Ruské úřady mu udělily potřebné povolení pro vstup na své území. USA chtějí Snowdena stíhat pro vyzrazení tajných informací.

Foto: koláž Novinky s použitím ČTK/AP

Edward Snowden

Článek

„Dnes Edward Snowden přešel hranici Ruska a nyní se nachází na území naší země,“ uvedl pro agenturu Interfax ruský úředník. Kde přesně muž je, není známo.

Podle Snowdenova advokáta Anatolije Kučerena uprchlík opustil letiště, aniž by se setkal s novináři. Byl "z bezpečnostních důvodů" odvezen na utajované místo. Už ráno Kučeren řekl Interfaxu, že Snowden získal potřebné dokumenty pro vstup na ruské území.

Snowden informace o programu na sledování elektronické komunikace Prism zveřejnil před dvěma měsíci, když byl v Číně. Z Hongkongu odletěl do Moskvy, dál ale pokračovat nemohl, protože Američané zrušili platnost jeho víza. [celá zpráva]

Nemohl se tak dostat do žádné z latinskoamerických zemí, které mu nabídly azyl. [celá zpráva]

Původně Snowden ruský azyl odmítal, pak ho ale přijal, i když je podmíněn tím, že nebude podnikat žádné akce poškozující USA. [celá zpráva]

Jeho otec mu poradil, aby zůstal rok v Moskvě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám