Hlavní obsah

Snowden si pozval lidskoprávní aktivisty k jednání

Novinky, rei
Moskva

Američan Edward Snowden, který se ukrývá v tranzitním prostoru moskevského letiště Šeremetěvo, se v pátek setká se zástupci organizací hájících lidská práva. Uvedla to správa letiště.

Foto: koláž Novinky s použitím ČTK/AP

Edward Snowden

Článek

„Mohu potvrdit, že se setkání uskuteční,“ uvedla mluvčí letiště a doplnila, že ke schůzce dojde v odpoledních hodinách.

To, že dostali pozvání, které přijmou, potvrdili zástupci organizací Amnesty International a Transparency International.

Snowden je v Moskvě od června. Přiletěl sem z Hongkongu, kam se ukryl poté, co novinářům vyzradil existenci programu tajného sledování americkou tajnou službou NSA. Vyšlo najevo, že agenti měli přístup k serverům předních technologických společností jako Microsoft, Apple, Google, Facebook a Yahoo, aby monitorovali komunikaci na internetu.

Dodržujeme zákon, brání se firmy

O rozsahu sledování informoval v pátek znovu britský list Guardian. S odkazem na Snowdenovy materiály popsal přístup agentů k serverům firmy Microsoft a monitorování uživatelů služeb jako jsou Outlook, Hotmail a Skype.

Microsoft i NSA se brání, že jednaly podle zákona. Tajná služba může bez soudního povolení sledovat cizí státní občany mimo USA, k sledování Američanů potřebuje souhlas soudu. Výjimkou je sledování Američanů v případě, že cílem je cizinec žijící za hranicemi. V takovém případě tajné služby posvěcení od soudu také nepotřebují.

Podpora WikiLeaks

USA žádají Snowdenovo vydání. Devětadvacetiletý Američan naopak požádal dvě desítky zemí o azyl. Kladně odpověděly jen Venezuela, Bolívie a Nikaragua.

Snowden v pátek znovu prohlásil, že USA brání jeho právu přijmout azyl v jiné zemi. Poděkoval také všem, kdo ho podporují. Státy, jež mu azyl nabídly, nazval statečnými, uvedly agentura Reuters a stanice NBC News.

Bývalému IT technikovi pracujícím pro americké tajné služby Snowdenovi aktivně pomáhá organizace WikiLeaks, která mimo jiné v minulosti zveřejnila velké množství interních dokumentů americké vlády a armády. Její zakladatel Julian Assange se už rok před vydáním do Švédska ukrývá na ekvádorském velvyslanectví v Londýně. Tvrdí, že má strach, že skončí před americkým soudem.

Reklama

Výběr článků

Načítám