Hlavní obsah

Směšné, odmítly slovenské Nové Zámky fontánu přátelství placenou Turky

Právo, ivi, Bratislava

Turecké velvyslanectví v Bratislavě nabídlo městu Nové Zámky, že zaplatí výstavbu fontány na náměstí, jako gesto slovensko-tureckého přátelství. Městské zastupitelstvo ale nápad zamítlo, pro návrh nikdo nehlasoval.

Foto: novezamky.sk

Ilustrace fontány, kterou mělo Turecko ve městě Nové Zámky financovat

Článek

Návrh odmítli členové zastupitelstva, kteří podporují primátora, i opoziční zastupitelé. „Je to směšné,“ označil turecký nápad s fontánou člen zastupitelstva Martin Vyžinkár.

Web sme.sk napsal, že podle primátora Nových Zámků Otokara Kleina přišla s návrhem na výstavbu fontány turecká velvyslankyně při návštěvě města.

Zastupitelstvo Řeporyjí schválilo pomník padlým vlasovcům

Domácí

„Po tři sta letech chtějí dát najevo, že litují, co se stalo, a navázat nové vztahy mezi Tureckem a Novými Zámky,“ řekl primátor. Turci v 17. století po obléhání města ovládli Nové Zámky na celých dvaadvacet let.

Fontána měla mít rozměry 3,6 krát 3,6 metru a výšku přes 4,3 metru. Její vrchní kryt měl být z olova a na jedné straně měl být verš z Koránu, který hovoří o čisté vodě jako o Božím daru. Na výstavbu fontány chtělo Turecko přispět částkou 100 tisíc eur (přes 2,5 milionu korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám