Hlavní obsah

Směr tvrdí, že lídr slovenské opozice Šimečka vypracoval manuál na převrat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Měsíc před eurovolbami vytáhla vládní strana Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica informaci, že místopředseda slovenského parlamentu a předseda opozičního Progresivního Slovenska (PS) Michal Šimečka publikoval před patnácti lety text o revolucích v Gruzii a na Ukrajině. Jeho text označují poslanci Směru za manuál na převrat.

Foto: Ivan Vilček, Novinky

Předseda Progresivního Slovenska Michal Šimečka

Článek

Šimečka publikoval v roce 2009 v časopise Středoevropské univerzity Political Science Journal politologický text o barevných revolucích v Gruzii a na Ukrajině.

Místopředseda slovenského parlamentu a dvojka na kandidátce Směru pro eurovolby Ľuboš Blaha proto podle Denníku N v souvislosti s publikovaným článkem označil Šimečku za „nebezpečného extremistu“.

Podle Blahy Šimečka obhajuje „globalistické majdany a neoliberální převraty“ a „vycvičili ho na to, aby jako agent cizích mocností organizoval režimové změny“.

Místopředseda slovenského parlamentu má v kanceláři místo obrazu Čaputové Che Guevaru

Evropa

Několik poslanců Směru položilo ve čtvrtek na parlamentní Hodině otázek premiéru Ficovi dotaz, zda je v pořádku, když je místopředsedou parlamentu člověk, který v časopise Středoevropské univerzity financované americkým miliardářem Georgem Sorosem podrobně a pozitivně opisuje, jak se „za pomoci zahraničního kapitálu a mezinárodní sítě nevládních organizací daří ve střední Evropě organizovat převraty známé jako barevné revoluce“.

Fico se Hodiny otázek nezúčastnil a jeho písemnou odpověď přečetla ministryně hospodářství Denisa Saková (Hlas).

„Je evidentní, že jablko nepadlo daleko od stromu. Na Slovensku je notoricky známý výrok Martina M. Šimečky (novinář a otec Michala Šimečky - pozn. red.), že George Soros je jeho přítel a že Vladimíra Mečiara se podařilo porazit jeho penězi,“ citovala Saková předsedu vlády.

Předseda PS reagoval statusem na facebooku, že zmíněný akademický text publikoval v době, kdy studoval na Oxfordu. „Pánové Fico a Blaha by měli vědět, že pokud nějaký vědec píše o egyptských pyramidách, neznamená to, že je stavěl,“ uvedl Šimečka.

Šimečka: Pellegriniho žadonění o schůzku v Kremlu potvrzuje, že je pro vítězství schopen udělat vše

Evropa

Výběr článků

Načítám