Hlavní obsah

Slovenští poslanci budou rozhodovat o žalobě na prezidenta Gašparoviče

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Za úmyslné porušení ústavy chtějí opoziční poslanci stíhat slovenského prezidenta Ivana Gašparoviče. Návrh na podání žaloby budou poslanci projednávat na čtvrteční mimořádné schůzi parlamentu. Opozičním poslancům se nelíbí, že hlava státu nejmenovala do funkce generálního prokurátora Jozefa Čentéše, který byl řádně zvolený parlamentem.

Foto: Reuters

Ivan Gašparovič

Článek

Podle předkladatele návrhu poslance Martina Poliačika (Svoboda a Solidarita) prezident překročil své ústavní pravomoci tím, že Čentéše nejmenoval generálním prokurátorem.

Návrh na žalobu na prezidenta podepsalo 44 poslanců 150členného slovenského parlamentu. Usnesení o podání žaloby na prezidenta musí parlament schválit minimálně 90 hlasy. Vládní strana Směr-sociální demokracie, která podporuje prezidenta, má v parlamentu pohodlnou většinu 83 hlasů.

Čtvrtečního jednání by se měl zúčastnit také Ivan Gašparovič. Podle slovenské ústavy je možné prezidenta žalovat pouze za úmyslné porušování ústavy nebo za vlastizradu.

Čentéš byl zvolený generálním prokurátorem 17. června 2011 ještě za vlády premiérky Ivety Radičové. Do funkce ho zvolili poslanci tehdejší pravicové vládní koalice. Gašparovič ho však odmítl jmenovat a ve věci se obrátil k ústavnímu soudu.

Loni se na Slovensku konaly předčasné parlamentní volby, v nichž s velkým náskokem zvítězila strana Směr-sociální demokracie a mohla sestavit první jednobarevnou vládu od roku 1989.

Reklama

Výběr článků

Načítám