Hlavní obsah

Slovenští pediatři odmítají sloužit na pohotovosti. Podali hromadné výpovědi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pediatři po celém Slovensku podávají k 30. červnu výpovědi z ambulantních pohotovostních služeb. Slovenská společnost primární pediatrické páče o tom informovala Novinky v písemném stanovisku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Lékaři odmítají sloužit nad rámec pracovního času určeného zákoníkem práce. Pediatři ve svém stanovisku konstatují, že všichni by si přáli neomezený a okamžitý přístup ke zdravotním službám, ale je nevyhnutelné akceptovat fakt, že primárních pediatrů je nedostatek a bude jich stále méně.

Každý druhý pediatr je důchodce

Upozorňují, že věkový průměr pediatrů je 59 let a každý druhý je důchodce. „Pro ilustraci, pokud by se všichni pediatři, kteří jsou v důchodovém věku, rozhodli zítra odejít do důchodu, zůstalo by téměř 600 tisíc dětí bez přístupu k pediatrické péči,“ uvedli ve svém stanovisku.

Pediatři navrhují, aby služby na pohotovostech fungovaly jen do 20 hodin, o svátcích a víkendech trvaly jen 12 hodin, nikoliv současných 15. „Je to nevyhnutelné pro zabezpečení dostatečného času na oddech a spánek po službě,“ dodávají slovenští pediatři.

Podle lékařů se pohotovosti zneužívají a až 70 procent případů si nevyžaduje okamžité řešení. „Desetiletí nikoho nezajímá porušování zákoníku práce, náš věk, zdravotní těžkosti a přetíženost,“ konstatovali. Lékaři rovněž žádají zvýšení plateb za služby na pohotovostech a reálné uplatňování příplatků za víkendy a svátky.

Lékařských pohotovostí by mohlo být méně, navrhuje Válek

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám