Hlavní obsah

Slovenský vládní speciál přivezl z Nice 36 Slováků a jednu Češku

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenský vládní speciál přivezl v sobotu z francouzského Nice do Bratislavy 36 občanů Slovenské republiky a jednu občanku České republiky. Ve čtvrtek zabil řidič nákladního auta na oslavě Dne dobytí Bastily v Nice 84 lidí.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Květiny na promenádě v Nice, kde útočník zabil 84 lidí.

Článek

„Těším se, že jsme s dětmi doma. Nechtěli jsme tam už zůstat. Je tam mrazivá atmosféra. Promenáda je uzavřena, lidi vyhánějí z pláže“ uvedla Katarína z Bernolákova, která využila možnost přiletět domů vládním speciálem.

Ve čtvrtek byla několik desítek metrů od místa útoku. „Vše jsme viděli z hotelového balkónu,“ dodala.

Cestující ocenili rychlou reakci slovenských orgánů a vyslání vládního speciálu. „Registrace proběhla rychle a dostali jsme se bez problémů z Nice do Bratislavy,“ řekla jediná cestující z České republiky, která však neprozradila své jméno.

„Nice je teď prázdné a smutné město,“ dodala. „Měli jsme přiletět v neděli, ale z bezpečnostních důvodů jsme využili možnost vrátit se vládním speciálem o den dřív,“ řekla další cestující.

„Sedmým rokem pracuji v Nice a v sobotu jsem měl letět do Istanbulu. Když jsem slyšel, že v Turecku byl pokus o státní převrat, zavolal jsem na slovenské ministerstvo zahraničních věcí a raději jsme se s celou rodinou vrátili na Slovensko,“ uvedl Peter Škvarenina z Bratislavy.

„Zůstaneme na Slovensku týden, pak s manželkou kvůli pracovním povinnostem letíme zpět do Francie, ale děti už raději necháme u babičky,“ dodal.

Škvareninův známý má na Azurovém pobřeží hotel a v pátek mu stornovalo dovolenou 57 lidí, což je téměř 60 procent hostů. „Žijeme v Evropě, které je jiná, než před deseti, dvaceti lety,“ konstatoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám