Hlavní obsah

Slovenský premiér Peter Pellegrini ustál hlasování o nedůvěře

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenský parlament v úterý nevyslovil nedůvěru premiérovi Petru Pellegrinimu (Směr-sociální demokracie). Z přítomných 131 poslanců hlasovalo pro vyslovení nedůvěry 62 poslanců, 66 bylo proti a tři se zdrželi. Premiér Pellegrini tak zůstává ve funkci.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Slovenský předseda vlády Peter Pellegrini

Článek

Vládní koalice tvořená Směrem, Slovenskou národní stranou a stranou Most-Híd dál pokračuje, i když v posledních dnech opustili poslanecký klub Mostu-Híd dva poslanci a vláda ztratila většinu v parlamentě. Vládní koalici však podporuje skupina nezávislých poslanců.

Zákonodárci přistoupili k hlasování o vyslovení nedůvěry premiérovi Pellegrinimu po desetihodinové rozpravě. Předseda vlády čelil tomuto návrhu opozice, protože neodvolal náměstkyni ministra spravedlnosti Moniku Jankovskou, když slovenská média zveřejnila její údajnou komunikaci s podnikatelem Marianem Kočnerem.

Podnikatel je obviněn kromě jiného také z vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Mariny Kušnírové. Jankovská nakonec v září odstoupila z funkce, ale kontakty s Kočnerem popřela. [celá zpráva]

„Jste nejzbytečnější premiér v historii Slovenské republiky,“ řekl v rozpravě předseda opozičního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti Igor Matovič. Šéf opoziční strany tím naznačoval, že i po loňském odstoupení premiéra Roberta Fica vládu de facto řídí expremiér a předseda nejsilnější vládní strany Směr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám