Hlavní obsah

Slovenský premiér Fico zakázal vstup „nepřátelských“ médií na sněm strany Směr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Premiér Robert Fico označil čtveřici významných slovenských médií za nepřátelská vůči jeho straně Směr-sociální demokracie. Vedle zákazu reportování ze stranického sněmu chce nechat prověřit i jejich přístup na Úřad vlády.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Staronový slovenský premiér Robert Fico

Článek

Nejsilnější slovenská vládní strana Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica zakázala vstup redaktorům televize Markíza, webu Aktuality.sk, deníku Sme a Denníku N na svůj sněm, který proběhne v pátek 17. listopadu. Fico tato média označuje za „nepřátelská“.

Mluvčí Směru Ľubica Končalová webu Aktuality.sk potvrdila, že o zmíněném zákazu rozhodlo vedení strany. „TV Markíza, Denník N, Sme a Aktuality.sk na základě pokynu vedení strany nebudou mít umožněný vstup na slavnostní sněm strany Směr,“ uvedla Končalová.

Premiér Fico rovněž oznámil, že dal prověřit přístup redaktorům zmíněných médií na Úřad vlády. „Prověříme jejich povolení na vstup a práci na Úřadě vlády, tedy právo vstupovat na úřad a otravovat nás s jejich otevřeným nepřátelstvím. Do rozhodnutí budou nechtěnými hosty na Úřadě vlády,“ uvedl Fico ve stanovisku doručeném médiím. „Podíváme se na těch více než 26 milionů eur (asi 640 milionů korun), které dostala Markíza od předchozí vlády,“ avizoval Fico ve videu, které zveřejnil na sociální síti.

„Podíváme se na chování Markízy“

Podle slovenského premiéra se TV Markíza nedokáže přenést přes to, že „prohrála volby“, protože „se Směrem ve volbách bojovala“. Fico chce ministrům za stranu Směr vydat pokyn, jak mají v příštím období finančně přistupovat k televizi Markíza. „Samozřejmě, podíváme se na monopolní chování Markízy na mediálním trhu, které dnes televize předvádí v plné nahotě. Pokud dělají politiku, musejí nést i zodpovědnost za svou politickou činnost,“ dodal předseda vlády.

Fico rozjel čistky, nezkušená opozice jen přihlíží

Zahraniční

Televize Markíza je soukromá, patří do skupiny CME investiční skupiny PPF, stejně jako česká TV Nova. Je financována z reklamy. Není jasné, co Fico myslel sumou 26 milionů eur od státu, je ale možné, že měl na mysli reklamy, které si v televizi zaplatily státní firmy.

Výše zmíněná média označil Fico za „mediální soldatesku“, která i po nedávných parlamentních volbách pokračuje v tažení proti straně Směr. „Nejradši by nám nasypali do kávy jed na potkany,“ konstatoval Fico.

Pro web Aktuality.sk pracoval investigativní novinář Ján Kuciak, který byl v roce 2018 zavražděn společně se svou snoubenkou Martinou Kušnírovou. Vražda vyvolala masové protivládní protesty, které byly největší od roku 1989. V jejich důsledku podal demisi Fico jako tehdejší premiér a v čele vlády ho nahradil Peter Pellegrini. Po letošních volbách se Fico vrátil k moci.

Fico nevybíravě zaútočil na média

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám