Hlavní obsah

Fico nevybíravě zaútočil na média

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Televizi Markíza, web Aktuality.sk, deník Sme a Denník N označil slovenský premiér Robert Fico (Směr) za nepřátelská média. „V tomto duchu vydám pokyny na úřadě vlády. Podíváme se na těch více než 26 milionů eur (640 milionů korun pozn. redakce), které dostala Markíza od předchozí vlády,“ avizoval Fico ve videu, které zveřejnil na sociální síti.

Foto: Facebook/Robert Fico

Premiér Slovenska Robert Fico

Článek

Podle slovenského premiéra se TV Markíza nedokáže přenést nad to, že „prohrála volby“, protože „se Směrem ve volbách bojovala“. Fico chce minimálně ministrům za stranu Směr vydat pokyn, jak mají v příštím období finančně přistupovat k televizi Markíza. „Samozřejmě, podíváme se na monopolní chování Markízy na mediálním trhu, které dnes televize předvádí v plné nahotě. Pokud dělají politiku, musejí nést i zodpovědnost za svou politickou činnost,“ dodal předseda vlády.

Televize Markíza je soukromá, patří do skupiny CME investiční skupiny PPF, stejně jako česká TV Nova. Je financována z reklamy. Není jasné, co Fico myslel sumou 26 milionů eur od státu, je ale možné, že měl na mysli reklamy, které si v televizi zaplatily státní firmy.

Fico rovněž oznámil, že dal prověřit přístup redaktorům TV Markíza, deníku Sme, Denníku N a webu Aktuality.sk na úřad vlády. „Prověříme jejich povolení na vstup a práci na úřadě vlády, tedy právo vstupovat na úřad a otravovat nás s jejich otevřeným nepřátelstvím. Do rozhodnutí budou nechtěnými hosty na úřadě vlády,“ uvedl Fico ve stanovisku doručeném médiím.

Výše zmíněná média označil Fico za „mediální soldatesku“, která i po nedávných parlamentních volbách pokračuje v tažení proti straně Směr. „Nejradši by nám nasypali do kávy jed na potkany,“ konstatoval Fico.

Slovenský premiér tvrdí, že tato média už dávno dělají politiku místo žurnalistiky. „Samozřejmě bez jakékoli politické zodpovědnosti. V roce 2023 si našli dalšího slouhu, mladého Šimečku (Michal Šimečka - předseda Progresivního Slovenska, pozn. redakce), kterého si ochočily i nevládní organizace. Přece není možné, aby 28 poslanců zvolených za Progresivní Slovensko přímo spolupracovalo s nevládními organizacemi, a to především s těmi, které dělaly Směru zle od ráno do večera,“ nechal se slyšet předseda Směru.

Fico tvrdí, že zmíněná média pokaždé označí Šimečkovi cíle nové vlády, na které má útočit. „Šimečka pak na tiskové konferenci opakuje pokyny médií, jako papoušek. Dokonce bychom našli i stejné formulace,“ dodal předseda vlády.

Slovenský soud vrátil do funkce policejního viceprezidenta, kterého sesadil nový ministr

Evropa

Šéfredaktor webu Aktuality.sk Peter Bárdy v této souvislosti připomíná, že předseda Směru v minulosti tvrdil, že na Slovensku funguje „organizovaná zločinecká skupina novinářů soustředěných především v Denníku N, deníku Sme a v Aktualitách“. „Vzkázal tehdy orgánům činným v trestním řízení, aby začaly vážně prošetřovat, do jaké míry tito novináři nabourávají státnost a do jaké míry útočí na státní orgány Slovenské republiky,“ upozornil Bárdy.

„Dnes už Fico nazývá Aktuality.sk, Denník N, Sme a Markízu nepřátelskými médii a avizuje, že v tomto duchu vydá pokyny na úřadě vlády. Je to jasný vzkaz jeho voličům a zároveň na nás kreslí terče. Msta probíhá a je ,elementární věcí‘ Ficovy čtvrté vlády,“ dodal šéfredaktor webu Aktuality.sk.

Pro web Aktuality.sk pracoval investigativní novinář Ján Kuciak, který byl v roce 2018 zavražděn společně se svou snoubenkou Martinou Kušnírovou. Vražda vyvolala masové protivládní protesty, které byly největší od roku 1989. Fico podal demisi a v čele vlády ho nahradil Peter Pellegrini. Po letošních volbách se Fico opětovně vrátil k moci.

Ficova vláda neschválila balík vojenské pomoci Slovenska Ukrajině

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám