Hlavní obsah

Slovenský moderátor se v přímém přenosu přihlásil k LGBTI+ komunitě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moderátor slovenské televize TA3 Rastislav Iliev se v neděli v přímém přenosu přihlásil k LGBTI+ komunitě. Stalo se tak několik dní po vraždě dvou mladých lidí před bratislavským gay barem Tepláreň, kde se scházejí členové této komunity.

Foto: Reuters

Místo útoku před bratislavským podnikem Tepláreň

Článek

„Byl to dlouhodobě plánovaný akt terorismu namířený proti jinakosti,“ uvedl moderátor. Iliev poukázal na politiky, kteří tvrdí, že LGBTI+ komunita nepatří na ulici, ale do ústavu.

„Jak nás chcete chránit před tím, aby se něco podobného nezopakovalo? Ještě dnes to může být Žid, Rom, Maďar, Ukrajinec nebo černoch. Co s tím budete dělat, pokrytci?“ položil otázku moderátor.

Místo hejtů obejměte svoje děti

„Musíme přestat mlčet a musíme dát o sobě vědět, protože zlo se rozpíná. Hrdě se hlásím ke komunitě LGBTI+ a k tomu samému vyzývám i novináře, herce, ale i politiky. A není jich málo v parlamentě,“ řekl Iliev. „Všichni, kteří mi chcete posílat hejty, jděte radši za svými dětmi, zeptejte se jich, jak se mají, obejměte je a zeptejte se jich, co je trápí. Protože už je nikdy nemusíte vidět,“ dodal moderátor.

K homosexuální orientaci se v polovině června přihlásil i další moderátor TA3 Richard Dírer. Po dvojnásobné vraždě v Bratislavě se přiznal, že jej napadlo, zda také on nebyl na seznamu vraha. „Nikdy bych si nemyslel, že v členské zemi Evropské unie, jakou je Slovensko, a v 21. století zastřelí dva lidi pro jejich sexuální orientaci,“ řekl Dírer v rozhovoru pro deník Sme.

Střelbu v Bratislavě vyšetřují jako úkladnou vraždu z nenávisti k menšině

Evropa

Matovičova reakce

Veřejné přihlášení Ilieva k LGBTI+ komunitě na sociální síti doprovodila řada komentářů, pozitivních i negativních.

Svéráznou reakci uveřejnil ministr financí, expremiér a předseda nejsilnější vládní strany Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) Igor Matovič. „Jsem hetero. Jsem muž a cítím se jako muž. Před 23 lety jsem slíbil Pavlínce věrnost před oltářem, zatím svůj slib plním a neplánuji s tím do smrti přestat. Jsem přesvědčený, že dětem bychom měli v rodině a ve škole odmala vštěpovat úctu k ideálům, aby měly ve svém životě nastavený kompas. Promiňte,“ napsal Matovič ve zjevném nepochopení podstaty Ilievova apelu.

Reklama

Výběr článků

Načítám