Hlavní obsah

Slovenský ministr vnitra postavil mimo službu dalších 26 policistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenský ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas) postavil mimo službu dalších 26 policistů. Informoval o tom tiskový odbor slovenského ministerstva vnitra.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Slovenský ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas)

Článek

V případě šesti policistů se jedná o dočasné personální opatření, jehož účinnost skončí právoplatným ukončením trestního řízení.

„Ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok od začátku nástupu do své funkce zdůrazňuje, že všichni příslušníci policejního sboru, kteří jsou stíháni za úmyslné trestné činy, budou postaveni mimo službu. Při přijímání personálních opatření postupuje v souladu s ustanoveními zákona o státní službě policistů,“ uvádí písemná zpráva.

Celkový počet policistů, u nichž byl vydán personální rozkaz o dočasném zbavení výkonu státní služby, dosáhl ke dni 23. listopadu 32 lidí. „Je neslučitelné se zájmy státní služby, aby ji vykonával policista, který je důvodně podezřelý ze spáchání úmyslného trestního činu,“ dodal resort vnitra.

„Zákon musí platit pro všechny, a především pro příslušníky policie. Je absurdní, aby policista, který má pomáhat a chránit, byl obviněn z úmyslné trestné činnosti. Je proto zarážející, že to dosud ani jeden z mých předchůdců neřešil, a když, tak jen velmi povrchně,“ konstatoval ministr ve svém statusu na sociální síti.

Nový ministr vnitra okamžitě po nástupu do funkce odvolal policejního ředitele Štefana Hamrana, zbavil se také policejních viceprezidentů, vyměnil i ředitele policejní inspekce, která vyšetřuje policisty a dohlíží na jejich činnost. Mimo službu postavil šest vyšetřovatelů Národní kriminální agentury (NAKA).

Policejní viceprezident Branko Kišš a vyšetřovatelé NAKA měli přitom status chráněného oznamovatele, tudíž podle právníků ministr neměl právo je postavit mimo službu bez souhlasu Úřadu na ochranu oznamovatelů.

Fico rozjel čistky, nezkušená opozice jen přihlíží

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám