Hlavní obsah

Slovenský historik zpochybňuje holocaust, Ružomberok ho přesto uctil cenou

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenské město Ružomberok udělilo Cenu Andreje Hlinky za rok 2021 historikovi Františku Vnukovi (95), který popírá holocaust. Vnuk ve svých dílech otevřeně sympatizuje s fašistickým Slovenským štátem a odsuzuje Slovenské národní povstání.

Foto: Petr Horník, Právo

Koncentrační tábor Osvětim v Polsku. Ilustrační foto

Článek

Jak upozornil deník Sme, cenu mu udělil primátor města Igor Čombor, který ve volbách v roce 2020 kandidoval za stranu Vlast.

Tu založil Štefan Harabin, exministr spravedlnosti za Lidovou stranu HZDS Vladimíra Mečiara. Vlast získala jen 2,93 procenta hlasů a do parlamentu se nedostala.

Vnuk v roce 1949 emigroval do Rakouska a pak do Austrálie, kde studoval historii. Ve svých dílech tvrdí, že Židé měli na Slovensku možnost uniknout deportaci do koncentračních táborů.

Izrael zajistí vakcínu všem přeživším holocaust na světě

Zahraniční

„Byli Židé, kteří se deportaci vyhnuli prezidentskou výjimkou, jiní se ukryli u křesťanských přátel a ti, kteří takovou možnost neměli, mohli přejít do ilegality a ukrýt se v rozsáhlých slovenských horách,“ uvedl Vnuk v roce 1991.

Reklama

Výběr článků

Načítám