Hlavní obsah

Slovenskou pečovatelku odsoudili na 20 let za vraždu rakouského seniora

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trest dvaceti let odnětí svobody uložil v úterý soud v hornorakouském městě Ried im Innkreis slovenské ošetřovatelce kvůli vraždě seniora spáchané loni na podzim. Žena si trest odpyká v psychiatrickém zařízení. Porota se jednomyslně shodla na její vině i na tom, že je schopna úsudku, informuje agentura APA. Rozsudek je pravomocný.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Čtyřiadvacetiletá pečovatelka loni 5. října v hornorakouském Geretsbergu smrtelně pobodala 82letého seniora. Obžalovaná se označuje za transgenderovou osobu a chce být oslovována ženským jménem. Většina účastníků soudního slyšení tomu vyhověla.

Státní zastupitelství uvedlo, že Slovenka se v den činu pohádala s přítelem na Slovensku a opila se. Později kvůli nedostatečnému ovládání impulsů chování ve spojení s alkoholem napadla seniora, o kterého pečovala. Nožem mu způsobila 11 ran na horní části těla, na břiše, v obličeji a na hlavě.

Trojnásobná vražda v rakouském nevěstinci. Ženy muže odmítly, tak je ubodal

Evropa

Podle psychiatrického posudku existuje 75procentní pravděpodobnost, že by žena svůj čin zopakovala, a toto nebezpečí lze utlumit jen nařízenou terapií ve vězeňském zařízení.

Samotná pečovatelka v úterý vypověděla, že den činu byl pro ni obtížný. Zapomněla si prý vzít léky, slyšela kroky a „děda“, jak říkala svěřenému seniorovi, měl špatnou náladu. Navíc telefonovala se svým přítelem, který na ni naléhal, aby dala výpověď. Kvůli tomu se pohádali.

Obžalovaná uvedla, že pak pila víno a seniorovi sdělila, že od něj odchází. Ten si vyžádal pivo, kvůli cukrovce ho ale nedostal. Následovala hádka, ale na další dění si obžalovaná údajně nevzpomíná. Viděla jen, že „děda“ je celý od krve, a dostala strach, že je v domě ještě někdo. Když nikoho nenašla, usoudila podle svých slov, že pachatelkou je ona.

Podle psychiatrického posudku byla pečovatelka v době činu sice příčetná, ale vykazuje četné poruchy chování. Nedokáže například ovládat svoji impulzivitu a má sklony k agresivitě a přehánění. Nejde však o žádné onemocnění, odsouzená byla schopna o svém jednání přemýšlet. Podle soudní znalkyně z oboru psychiatrie Adelheid Kastnerové to ale nikdy nedělala.

Slovenská ošetřovatelka je podezřelá, že nožem zavraždila seniora v Rakousku

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám