Hlavní obsah

Slovensko zakáže Kotlebovy hlídky ve vlacích zákonem

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenská vláda ve středu schválila novelu zákona o drahách, která obsahuje paragraf umožňující postavit mimo zákon vlakové hlídky Lidové strany Naše Slovensko (LSNS) Mariana Kotleby. Vlakové hlídky LSNS fungují na Slovensku od dubna letošního roku.

Foto: TV Markíza

Marian Kotleba (vlevo) osobně doprovází jednu z hlídek.

Článek

„Dohled nad veřejným pořádkem, ochranu základních práv a svobod, ochranu života a zdraví cestujících přepravovaných vlaky osobní dopravy a na železničních nádražích vykonává policejní sbor nebo osoba určená dopravcem,“ uvádí novela zákona o drahách.

Kotlebovy hlídky se pokusily vypudit ze svých vlaků státní železnice. Vydaly kvůli tomu nový přepravní řád, který v jejich soupravách zakazuje politickou agitaci. LSNS však oznámila, že hlídky budou ve své činnosti pokračovat. [celá zpráva]

„Patříme mezi VIP klienty železnic. Máme k dispozici devět přenosných, celosíťových, celoročních jízdenek v celkové hodnotě 8600 eur (232 tisíc Kč),“ uvedl už dříve mluvčí LSNS Milan Uhrík.

Hlídky zavedla strana po napadení 21leté dívky ve vlaku z Nových Zámků do Zvolenu. Vlakové hlídky LSNS se ukázaly být velmi účinným marketinkovým nástrojem Kotlebovy strany. Video, na němž členové hlídky pomáhají policistům při zásahu proti opilému Romovi, vidělo na sociální síti téměř půl miliónu lidí. Kotleba připustil, že hlídky jsou prvním krokem k zavedení domobrany. Ta by měla podle něj působit tam, kde selhává policie.

Proti projevům extremismu

Slovenská vláda rovněž schválila návrh změn trestního zákona a trestního řádu, kterými chce docílit účinnějšího boje proti projevům extremismu. Nově by kromě jiného o těchto trestných činech měl rozhodovat pouze Specializovaný trestní soud, který se v současnosti zabývá nejvážnějšími kriminálními případy.

Související téma:

Foto: Milan Malíček, Právo

Župan Banskobystrického kraje Marian Kotleba

Podle předlohy bude například trestná nejen podpora a propagace hnutí k potlačení práv a svobod jiných osob, ale už i samotné založení takového hnutí. V případě extremistických materiálů nebude potřeba prokazovat jeho spojitost s podněcováním k nenávisti či násilí. Mezi trestné činy navrhla vláda zařadit delikt apartheidu, tedy snahy o zachování útlaku a nadvlády jedné rasové skupiny nad jinou. V březnových volbách získala krajně pravicová LSNS 200 tisíc hlasů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám