Hlavní obsah

Slovensko přijme na půl roku 250 uprchlíků

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po dobu šesti měsíců bude pobývat na území Slovenské republiky skupina 250 uprchlíků. Vyplývá to z návrhu dohody mezi slovenskou vládou, úřadem vysokého komisaře Organizace spojených národů pro uprchlíky a Mezinárodní organizací pro migraci.

Foto: Hani Amara, Reuters

Běženci se snaží překonat Středozemní moře. Ilustrační foto

Článek

Po půl roce se tyto osoby na základě zmíněné dohody přesunou do jiných zemí. „Osobám, které jsou přemísťované na základě této dohody, se umožní zdržovat na území Slovenské republiky v souladu s právním předpisy platnými na území Slovenské republiky,“ cituje agentura SITA z dokumentu.

Slovensko poskytne uprchlíkům ubytování, stravu a základní hygienické potřeby na půl roku. Zdržovat by se měli v azylovém zařízení Migračního úřadu ministerstva vnitra Slovenské republiky v Humenném. „V případě výjimečných okolností se může období jejich pobytu na Slovensku prodloužit rozhodnutím ministerstva v nitra,“ uvádí se ve zmíněném dokumentu.

Na projektu tzv. humanitárního transferu se Slovensko podílí od roku 2008. Slovenská republika v rámci projektu v minulosti přijala občany mimo jiné z Iráku a Eritreje, více než tisícovku uprchlíků pomohla přesídlit do vyspělých zemí, hlavně Spojených států, Kanady a Norska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám