Hlavní obsah

Slovensko má nového premiéra

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová jmenovala ve čtvrtek dosavadního ministra financí Eduarda Hegera (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti, OLaNO) předsedou nové vlády, kterou po demisi Igora Matoviče vytvořila současná čtyřčlenná koalice. Matovič rezignoval v úterý v zájmu řešení téměř měsíc trvající vládní krize, během které jeho odchod z čela vlády požadovaly dvě menší koaliční strany.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová jmenovala novým premiérem Eduarda HegeraVideo: Reuters

 
Článek

„To, že se vám po čtyřech týdnech jednání podařilo uzavřít dohodu, je jen začátek cesty. Opravdovým naplněním úspěchu vaší čtyřdohody bude to, pokud tato vláda bude pokračovat v krocích, které pomohou zemi i občanům,“ uvedla Čaputová.

Prezidentka zdůraznila potřebu přizpůsobit programu vlády reálnému stavu, jaký je v zemi po roce pandemie. „Abyste reagovali na akutní sociální, ekonomické a společenské problémy,“ dodala.

Foto: SR prezidenta Kancelária, ČTK

Igor Matovič (vlevo) a jeho nástupce Eduard Heger (vpravo)

Nový premiér Heger je přesvědčen, že kabinet bude stabilní. „Věřím, že bude mezi námi bude soudržnost a jednota. Očista a obnova Slovenska pokračuje,“ zdůraznil. „Myslím, že v tomto momentě není potřeba více slov, protože lidé od nás očekávají skutky a výsledky. Máme toho hodně před sebou, pojďme pracovat,“ dodal.

Kromě Hegera jmenovala prezidentska během čtvrtečního dopoledne také členy nového kabinetu, v němž bude pokračovat většina dřívějších ministrů.

Nová vláda ale zatím není kompletní, protože hlava státu odmítla jmenovat do funkce ministra práce, sociálních věcí a rodiny Jozefa Hlinku (Jsme rodina). Čaputová důvody neuvedla, ale podle slovenských médií Hlinkovi přitížilo, že v roce 1997 byl pět měsíců poradcem ministra vnitra Gustáva Krajčiho ještě za vlády Vladimíra Mečiara.

Nový kabinet musí do 30 dnů požádat parlament o vyslovení důvěry.

Matovič se udržel u moci něco přes rok a vaz mu zlomil především permanentní ostrý konflikt s ministrem hospodářství Richardem Sulíkem (Svoboda a solidarita, SaS), nezvládnutá pandemie koronaviru, špatná komunikace a v konečném důsledků také tajný dovoz ruské vakcíny Sputnik V na Slovensko. Matovičovi po roce vládnutí nedůvěřuje osmdesát procent Slováků a jeho pozice byla neudržitelná.

Matovič podal demisi, novým slovenským premiérem bude Eduard Heger

Evropa

Do úřadu předsedy vlády přichází Matovičův spolustraník a dosavadní ministr financí Heger. Oba si v nové vládě vyměnili pozice. Pokračuje dosavadní čtyřkoalice OLaNO, SaS, hnutí Jsme rodina a strany Za lidi. Do vlády se tak vrací většina ministrů, kteří podali demisi v posledních týdnech Matovičova vládnutí. Zcela nové tváře se objeví jen v čele dvou resortů: ministerstva práce a ministerstva zdravotnictví.

Foto: SR prezidenta Kancelária, ČTK

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová a Eduard Heger (vlevo)

Po odchodu Matoviče zůstaly únava a znechucení, píše slovenský tisk

Evropa

Po volbách v roce 2020 disponoval Matovič ústavní většinou 95 hlasů ve 150členném parlamentu. Koalice postupně ztratila několik poslanců a Hegerovu vládu nyní podporuje 91 poslanců, co je stále těsná ústavní většina.

Nová slovenská vláda
Eduard Heger (OLaNO) předseda vlády
Štefan Holý (Jsme rodina) místopředseda vlády pro legislativu a plánování
Richard Sulík (SaS) ministr hospodářství
Veronika Remišová (Za lidi) místopředsedkyně vlády a ministryně pro investice, regionální rozvoj a informatizaci
Igor Matovič (OLaNO) ministr financí
Roman Mikulec (OLaNO) ministr vnitra
Vladimír Lengvarský (OLaNO) ministr zdravotnictví
Jaroslav Naď (OLaNO) ministr obrany
Natália Milanová (OLaNO) ministryně kultury
Ján Mičovský (OLaNO) ministr zemědělství
Ján Budaj (OLaNO) ministr životního prostředí
Andrej Doležal (Jsme rodina) ministr dopravy a výstavby
??? (Jsme rodina) ministr práce, sociálních věcí a rodiny
Ivan Korčok (SaS) ministr zahraničních věcí a evropských záležitostí
Branislav Gröhling (SaS) ministr školství, vědy, výzkumu a sportu
Mária Kolíková (Za lidi) ministryně spravedlnosti

Reklama

Výběr článků

Načítám