Hlavní obsah

Slovensko dočasně zavede kontroly na hranicích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na dva týdny od 24. května do 8. června zavede Slovensko kontroly na schengenských hranicích a mezinárodních letištích. Ve středu o tom rozhodla vláda premiéra Eduarda Hegera.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Společná česko-slovenská policejní hlídka na hraničním přechodu Starý Hrozenkov/Drietoma

Článek

Země zavede kontroly na hranicích s Českou republikou, Rakouskem, Maďarskem a Polskem. Ve zmíněném období bude možné slovenské hranice překračovat pouze přes oficiální hraniční přechody, kde budou probíhat kontroly.

Výjimkou budou složky integrovaného záchranného systému, osoby vykonávající práce na zemědělských nebo lesních pozemcích, myslivci a rybáři při výkonu činnosti do pěti kilometrů od hranic.

Příčinou zavedení hraničních kontrol jsou zvýšená bezpečnostní opatření v souvislosti se dvěma mezinárodními akcemi.

Nevěstu odvedli na Slovensku z obřadu policisté

Evropa

Jedna z nich je bezpečnostní konference Globsec 2023 Bratislava Forum, které se zúčastní významné politické osobnosti a osobnosti veřejného života z Evropy i z ostatních částí světa. Konference se bude konat v posledních třech květnových dnech.

Hells Angels

Druhou akcí je Hells Angels MC Slovakia – World Run 2023, která se uskuteční od 2. do 4. června. Podle slovenského ministerstva vnitra je tato akce spojená s vysokým bezpečnostním rizikem.

„Aby bylo možné přijmout adekvátní opatření vzhledem k možnému závažnému ohrožení veřejného pořádku na území Slovenské republiky, je nevyhnutelné zavést dočasné kontroly na hranicích a mezinárodních letištích, aby se vytvořil tzv. první filtr pro zabránění příchodu osob, které by mohly ohrozit veřejný pořádek,“ uvedlo slovenské ministerstvo vnitra v odůvodnění zmíněného kroku.

Slovensko přistoupilo k hraničním kontrolám naposledy v roce 2020 ve snaze zabránit šíření pandemie covidu-19.

Na Slovensku zadrželi tři Čechy, převáželi ulovenou, naporcovanou medvědici

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám