Hlavní obsah

Slovensko čeká velkou migrační vlnu, prodloužilo kontroly na hranicích s Maďarskem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až do 23. prosince prodloužilo Slovensko kontroly na hranicích s Maďarskem. V pondělí o tom rozhodla vláda premiéra Roberta Fica (Směr). „Berte to jako preventivní opatření. Máme informace, že očekávané migrační vlny budou poměrně velké, a proto se chceme jako Slovensko připravit,“ zdůvodnil krok slovenský ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas).

Foto: Profimedia.cz

Slovenští policisté na hraničním přechodu Šiatorská Bukovinka-Somoskőújfalu

Článek

„Je naší povinností učinit vše pro to, abychom chránili bezpečnost Slováků a naše hranice,“ dodal slovenský ministr vnitra. Na ochranu hraničních přechodů s Maďarskem bude vyčleněno 210 policistů. Náklady na toto nejnovější prodloužení hraničních kontrol budou 3,18 milionu eur (78 milionů korun), a to v podobě platů a vybavení nasazených policistů.

Slovensko zavedlo náhodné kontroly na hranicích s Maďarskem letos v říjnu, kdy na slovenských hranicích zavedla kontroly Česká republika, Polsko a Rakousko.

„Cílem tohoto nařízení vlády bude pokračovat ve snižování sekundární nelegální migrace, a navázat tak na předchozí neodkladná opatření související s nelegální migrací, která způsobuje ohrožení veřejného pořádku a vnitřní bezpečnosti Slovenské republiky,“ uvedlo slovenské ministerstvo vnitra.

Drony a termovize neodhalily jediného migranta

Koncem října se na 655 kilometrů dlouhé hranici s Maďarskem uskutečnila několikahodinová bezpečnostní akce za použití dronů a termovize, ale policisté nezachytili ani jednoho ilegálního migranta. Ministr vnitra to však stejně označil za úspěch.

„Touto akcí jsme chtěli dát jasně najevo všem nelegálním migrantům, ale především převaděčům, že slovenská migrační politika se jasně mění a nelegální převaděči už nemají na Slovensku další prostor k tomu, aby si dělali svůj byznys,“ konstatoval Šutaj Eštok.

Kontroly na hranicích se Slovenskem se prodlouží

Domácí

Trapné divadlo: Fico vyhlásil monstrózní akci proti migrantům, druhý den ji zrušili s výsledkem nula

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám