Hlavní obsah

Trapné divadlo: Fico vyhlásil monstrózní akci proti migrantům, druhý den ji zrušili s výsledkem nula

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když v pondělí večer premiér Robert Fico (Směr) oznamoval začátek ochrany zelené hranice s Maďarskem kvůli ilegální migraci, vypadalo to na stálé opatření. O to větší překvapení bylo, když ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas) v úterý ráno oznámil ukončení akce s výsledkem „nula“ zachycených migrantů.

Robert Fico navštívil slovensko-maďarskou hranici.Video: Reuters

 
Článek

Bývalý ministr zahraničí Miroslav Wlachovský označil noční akci za „grandiózní divadlo“. Podle šéfa opozičního Progresivního Slovenska Michala Šimečky ilegální migrace přes Slovensko prudce klesá a cílem akce bylo odpoutat pozornost od skutečných problémů Slovenska a od čistek v policii.

Ministr vnitra poděkoval stovkám policistů a vojáků, kteří se akce zúčastnili. „Touto akcí jsme chtěli dát jasně najevo všem nelegálním migrantům, ale především převaděčům, že slovenská migrační politika se jasně mění a nelegální převaděči už nemají na Slovensku další prostor k tomu, aby si dělali svůj byznys,“ konstatoval ministr vnitra.

„Policisté pomohli naplnit to, co jsme říkali už před volbami, že učiníme vše, abychom ochránili lidi žijící na Slovensku, aby se každý obyvatel Slovenské republiky cítil bezpečně,“ dodal Šutaj Eštok.

Slovenská policie použila při akci také drony a vozidla s termovizí. „Ještě jednou děkuji české straně, že nám zapůjčila vozidlo s termovizí,“ řekl ministr vnitra.

Šutaj Eštok přislíbil, že podobné akce je Slovensko připravené zopakovat kdykoli, kdy to bude potřebné. „Situace na srbsko-maďarské straně se začíná uklidňovat, ale převaděči si budou hledat alternativní trasy přes Bulharsko směrem na Maďarsko a ilegální migranti budou s vysokým předpokladem ohrožovat bezpečnost slovenských hranic. Proto jsme připraveni vykonat takovéto akce i v budoucnu,“ zdůraznil slovenský ministr vnitra.

Slovenská policie nestřežila celou 655 kilometrů dlouhou hranici s Maďarskem, ale pouze lokality, které využívali migranti při přechodu z Maďarska na Slovensko ve snaze dostat se dále do západní Evropy.

Podle tvrzení prozatímního policejního prezidenta Rastislava Polakoviče se dvě skupiny migrantů v noci v době trvání bezpečnostní akce u hranic otočily a vrátily do Maďarska.

Počet migrantů, kteří ilegálně překročili slovenské hranice, letos už překročil 46 tisíc. Loni to přitom bylo devětkrát méně, tedy jen asi pět tisíc.

Fico: Každý ilegální migrant, který se pokusí překročit slovenskou hranici, bude zadržen

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám